Jump to content

Rrjedhësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

fizikë, një rrjedhës është një lëng, gaz ose material tjetër që mund të lëvizë vazhdimisht dhe të shformohet ( rrjedhë ) nën një sforcim prerës të zbatuar ose forcë të jashtme. [1] Ata kanë modul prerës zero, ose, në terma më të thjeshtë, janë substanca që nuk mund t'i rezistojnë çdo force shtrydhëse të zbatuar ndaj tyre.

Megjithëse termi rrjedhës në përgjithësi përfshin si fazat e lëngshme ashtu edhe ato të gazta, përkufizimi i tij ndryshon midis degëve të shkencës . Përkufizimet e të ngurtës ndryshojnë gjithashtu, dhe në varësi të fushës, disa substanca mund të jenë të lëngshme dhe të ngurta. [2] Lëngjet viskoelastike si Silly Putty duket se sillen ngjashëm me një të ngurtë kur zbatohet një forcë e papritur. [3] Substancat me një viskozitet shumë të lartë, si p.sh. katrani, duket se sillen si të ngurta (shih eksperimentin e rënies së katranit ). Në fizikën e grimcave, koncepti zgjerohet për të përfshirë lëndë rrjedhëse të tjera përveç lëngjeve ose gazeve. [4] Një lëng në mjekësi ose biologji i referohet çdo përbërësi të lëngshëm të trupit ( lëng trupor ), [5] ndërsa "lëngu" nuk përdoret në këtë kuptim. Ndonjëherë lëngjet e dhëna për zëvendësimin e rrjedhësve, qoftë me pirje ose me injeksion, quhen gjithashtu lëngje [6] (p.sh. "pi shumë lëngje"). Në hidraulikë, lëngu është një term që i referohet lëngjeve me veti të caktuara dhe është më i gjerë se vajrat (hidraulikë). [7]

Lëngjet shfaqin veti të tilla si:

  • mungesa e rezistencës ndaj shformimit të përhershëm, duke i rezistuar vetëm shkallëve relative të shformimit në një mënyrë shpërhapëse, fërkimi dhe
  • aftësia për të rrjedhur (e përshkruar edhe si aftësia për të marrë formën e enës).

Në një trup të ngurtë, sforcimi në prerje është një funksion i tendosjes, por në një lëng, sforcimi në prerje është një funksion i shkallës së tendosjes . Pasojë e kësaj sjelljeje është ligji i Paskalit i cili përshkruan rolin e shtypjes në karakterizimin e gjendjes së një lëngu.

Sjellja e lëngjeve mund të përshkruhet nga ekuacionet Navier-Stokes - një grup ekuacionesh diferenciale të pjesshme të cilat bazohen në:

  1. ^ "Fluid | Definition, Models, Newtonian Fluids, Non-Newtonian Fluids, & Facts". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 2 qershor 2021.
  2. ^ Thayer, Ann (2000). "What's That Stuff? Silly Putty". Chemical & Engineering News. American Chemical Society (publikuar 2000-11-27). 78 (48): 27. doi:10.1021/cen-v078n048.p027. Arkivuar nga origjinali më 2021-05-07. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Kroen, Gretchen Cuda (2012-04-11). "Silly Putty for Potholes". Science. Marrë më 2021-06-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Example (in the title): Berdyugin, A. I.; Xu, S. G. (2019-04-12). F. M. D. Pellegrino, R. Krishna Kumar, A. Principi, I. Torre, M. Ben Shalom, T. Taniguchi, K. Watanabe, I. V. Grigorieva, M. Polini, A. K. Geim, D. A. Bandurin. "Measuring Hall viscosity of graphene's electron fluid". Science (në anglisht). 364 (6436): 162–165. arXiv:1806.01606. Bibcode:2019Sci...364..162B. doi:10.1126/science.aau0685. PMID 30819929.
  5. ^ "body fluid". Taber's online – Taber's medical dictionary. Arkivuar nga origjinali më 2021-06-21. Marrë më 2021-06-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Usage example: Guppy, Michelle P B; Mickan, Sharon M; Del Mar, Chris B (2004-02-28). ""Drink plenty of fluids": a systematic review of evidence for this recommendation in acute respiratory infections". BMJ (në anglisht). 328 (7438): 499–500. doi:10.1136/bmj.38028.627593.BE. PMC 351843. PMID 14988184.
  7. ^ "What is Fluid Power?". National Fluid Power Association (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2021-06-23. Marrë më 2021-06-23. With hydraulics, the fluid is a liquid (usually oil)