Sadik Ferati

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Skeda:Sadik Ferati.jpg
Sadik Ferati, shpërblimet e tij nga kampionate të ndryshme

Sadik Ferati (l. 1975) i lindur në Prizren, Kosovë, ka të përfunduar studimet post-diplomike (Master), orientues Sportet Luftarake - MundjenUniversitetin e Prishtinës pranë Fakultetit të Kulturës Fizike dhe Sporteve.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sadik Ferati ka lindur në Prizren. Me mundje ka filluar të mirret qysh në moshën e re. Karriera sportive e Sadik Feratit filloi në verën e vitit 1985, kur ai ishte nxënës i klasës së tretë në shkollën ish-"17 nëntori", ku filloi t'i merrë edhe bazat e para të mundjes. Aftësinë e tij me kujdes e përcjelli dhe e dalloi trajneri dhe pedagogu, prof. Sylejman Shala. Medalja e parë e tij ishte ajo në Mitrovicë, ku vetëm me 3 muaj stërvitje zuri vendin e dytë për pionier, në Kampionatin e Kosovës. Kjo medalje pothuajse e shtyri Feratin të punojë më tepër dhe të arrijë rezultatet më të larta. Vlen të veçohet pjesëmarrja e tij në Kampionatin Botëror 1991 në Alma të Kanadasë, ku ky mundist shqiptar u stolis me medaljen e artë në Stilin e Lirë, kurse në stilin Greko-Romak zuri vendin e tretë, ku u stolis me medaljen e bronztë. Ishin të vetmit Sadik Ferati dhe kolegu i tij Agron Sulaj, shqiptarët që perfaqësuan ish-Jugosllavinë; të tjerët ishin të republikave të ndryshme ish-Jugosllave. Nga ky Kampionat Botëror, Ferati dhe Sulaj u stolisën me medalje, të tjerët u kthyen duarthatë.

Sadik Ferati, në kampionate të organizuara në Kosovë u shpall disa herë si tekniku më i mirë. Merita më e madhe e tij është kur ai shpallet nga Federata e Sporteve të Shqipërisë si sportisti i vitit 1991 për mbarë shqiptarët në botë, pastaj në Kosovë poashtu si sportisti më i mirë i vitit 1991.

Një kohë Sadik Ferati ishte mundës në klubin "SHKUP" në Shkup, nën udhëheqjen e trajnerit Shaban Sejdiu. Një kohë ka qenë në stërvitje edhe me sportistin e shekullit, mundistin Shaban Tërstena. Poashtu ka marrë këshilla edhe nga trajneri i mirënjohur Mentaz Allajbegu.

Pas luftës, Sadik Ferati nga udhëheqësia e klubit u zgjodh si trajner i të rinjëve dhe bën organizimin e të rinjëve nëpër shkolla dhe fillon karrierën si trajner i klubit të mundjes në klubin "Prizreni" në Prizren.

Më vonë ai së bashku me kolegun e tij Hysen Terakaj, hapin klubin e ri të mundjes "LIRIA", por për shkak të kushteve teknike ky klub nuk u aktivizua.

Tani Sadik Ferati punon si profesor i lëndës së Edukatës Fizike dhe Sportive në Kolegjin Mehmet Akif si dhe në gjimnazin "Gjon Buzuku" në Prizren.

Stub biografi.png Ky artikull që ka të bëjë me një biografi individi është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.