Sara Nazarbayeva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Sara Nazarbayeva.jpeg

Sara Alpysqyzy Nazarbayeva (Kazake: Сара Алпысқызы Назарбаева) (e lindur më 12 shkurt 1941, në Kzyl-Zhar, Kazakistan) është Zonja e Parë e Kazakistanit dhe gruaja e Presidenti Nursultan Nazarbayev. Ajo u martua me Nursultan në vitin 1962 pas diplomimit të saj. Ata i kanë tri vajza Dariga, Dinara dhe Aliya — si dhe gjashtë nipër dhe një stërmbesë.

Një inxhiniere e ekonomisë e trajnuar, Nazarbayeva është themeluese dhe kryetare e Bobek, një Fondacion Ndërkombëtar për Bamirësi për Fëmijët. Për punën e saj me fëmijët, ajo është fituese e Çmimit Fondacioni i Familjes dhe Shëndetit Ihsan Dogramaci nga Organizata Botërore e Shëndetësisë [1] dhe Çmimin Uniteti Ndërkombëtar.

Puna me fëmijët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nazarbayeva është Presidente e Bobek, një Fondacion Ndërkombëtar për Fëmijët, që ajo e themeloi në vitin 1992, menjëherë pas vendi u bë i pavarur. Ajo krijuar Bobek për të ndihmuar kujdesin për nënën dhe fëmijën, për të siguruar mbikëqyrjen e shtëpive të fëmijëve të braktisur dhe jetimoret, të sigurojë pajisjet dhe furnizime shkollave, të ndihmojë fëmijët e talentuar nga familjet me të ardhura të ulëta, dhe të ndihmojë sistemin e kujdesit shëndetësor për fëmijët.

Në vitin 1997 nisi Qendrën e parë Kombëtare të Rehabilitimit të Fëmijëve dhe "S. O. S. Fshatrat e Fëmijëve të Kazakistanit", të cilat janë fshatra të familjeve për jetimët. Këto përbëhen nga disa shtëpi të ndërtuara së bashku në një grup, ku shumë fëmijë jetojnë në një shtëpi me disa kujdestarë. Plani i Nazarbaeva-s për fshatrat e fëmijëve u mundëson fëmijëve jetimë, që të rriten në një atmosferë familjare.