Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm (anglisht: European External Action Service - EEAS ) është shërbimi diplomatik dhe ministria e kombinuar e jashtme dhe e mbrojtjes e Bashkimit Evropian (BE). EEAS udhëhiqet nga Përfaqësuesi i Lartë për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë (HR/VP), i cili është gjithashtu President i Këshillit të Punëve të Jashtme dhe Zëvendëspresident i Komisionit Evropian, dhe kryen Politikën e Përbashkët të Jashtme dhe të Sigurisë të BE-së (CFSP). ), duke përfshirë Politikën e Përbashkët të Sigurisë dhe Mbrojtjes (CSDP). [1] [2]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

EEAS nuk propozon ose zbaton politikë në emër të vet, por përgatit akte që do të miratohen nga Përfaqësuesi i Lartë, Komisioni Evropian ose Këshilli . [3] EEAS është gjithashtu përgjegjëse për misionet diplomatike të BE-së ( delegacionet ) [4] dhe strukturat e inteligjencës dhe menaxhimit të krizave. [5] [6] [7]

EEAS, si dhe zyra e HR, u krijuan pas hyrjes në fuqi të Traktatit të Lisbonës më 1 dhjetor 2009. Ajo u krijua zyrtarisht më 1 dhjetor 2010. [8] EEAS u formua nga bashkimi i departamenteve të marrëdhënieve të jashtme të Komisionit Evropian dhe Këshillit, të cilëve iu bashkua stafi i dërguar nga shërbimet diplomatike kombëtare të Shteteve Anëtare. [2] Megjithëse mbështet komisionin dhe këshillin, EEAS është i pavarur prej tyre dhe ka stafin e vet, si dhe një seksion të veçantë në buxhetin e BE-së. [9]

EEAS dhe Agjencia Evropiane e Mbrojtjes (EDA) së bashku formojnë Sekretariatin e Bashkëpunimit të Strukturuar të Përhershëm (PESCO), integrimi strukturor i ndjekur nga 25 nga 27 forcat e armatosura kombëtare të BE-së që nga viti 2017. [10]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rettman, Andrew (23 October 2009) EU states envisage new foreign policy giant, EU Observer
  2. ^ a b Gatti, Mauro (2016). European External Action Service: Promoting Coherence through Autonomy and Coordination. Leiden: Brill. fq. 94. ISBN 9789004323612. OCLC 951833456. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Gatti, Mauro (2016). European External Action Service : Promoting Coherence through Autonomy and Coordination. Leiden: Brill. fq. 148. ISBN 9789004323612. OCLC 951833456. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Art. 5 of COUNCIL DECISION establishing the organisation and functioning of the European External Action Service PDF, Council of the European Union, 20 July 2010
  5. ^ "The Crisis Management and Planning Directorate (CMPD)". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ "The Civilian Planning and Conduct Capability (CPCC)". EEAS - European External Action Service - European Commission. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "The European Union Military Staff (EUMS)". EEAS - European External Action Service - European Commission. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Rettman, Andrew (2 December 2010) Ashton names EU foreign-service priorities at low-key launch event, EU Observer
  9. ^ Gatti, Mauro (2016). European External Action Service: Promoting Coherence through Autonomy and Coordination. Leiden: Brill. fq. 109–117. ISBN 9789004323612. OCLC 951833456. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Marrone, Alessandro. "Permanent Structured Cooperation: An Institutional Pathway for European Defence". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)