Shërbimi Informativ Kombëtar (Greqi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kjo është logoja e Shërbimit Informativ Kombëtar (Greqi).

Shërbimi Kombëtar i Inteligjencës (EYP) është agjencia kombëtare e inteligjencës e Greqisë. I modeluar fillimisht sipas Agjencisë Qendrore të InteligjencësShteteve të Bashkuara, ai u krijua në 1953 si Shërbimi Qendror i Inteligjencës i specializuar në mbledhjen e inteligjencës, aktivitetet e kundërzbulimit dhe sigurimin e komunikimeve të ndjeshme shtetërore.

Si agjencia kryesore e inteligjencës e Greqisë, EYP është përgjegjëse për një sërë çështjesh të brendshme dhe të jashtme, duke filluar nga aktivitetet kriminale dhe shkeljet e të drejtave civile, te terrorizmi dhe spiunazhi. Megjithëse agjentët e saj mund të armatosen për mbrojtjen e tyre, agjencia nuk ka kompetenca prokuroriale dhe paraburgimi. Gjatë kohës së luftës, ai mund të përmbushë rolin e inteligjencës ushtarake.

Me seli në Athinë, EYP është një agjenci civile autonome që i përgjigjet drejtpërdrejt KryeministritGreqisë. Shumica e personelit të saj prej 1800 janë nëpunës civilë, megjithëse agjencia punëson gjithashtu kontraktorë shkencorë dhe teknikë, oficerë të çdo dege të Forcave të Armatosura Greke dhe anëtarë të Policisë Greke dhe Shërbimit Helen të Zjarrfikësve.

Misioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Misioni i EYP është të avancojë interesat strategjike të Greqisë duke mbrojtur asetet politike, financiare dhe ushtarake, duke parandaluar dhe kundërshtuar kërcënimet kriminale dhe ushtarake dhe duke mbledhur, përpunuar dhe shpërndarë informacion tek autoritetet përkatëse. Ky mandat i gjerë i jep organizatës shumë përgjegjësi, duke përfshirë këshillimin e politikëbërësve, bashkëpunimin me Drejtorinë e Inteligjencës Ushtarake (DDSP) dhe koordinimin me partnerët e huaj.

Personeli[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drejtor i Shërbimit Informativ Kombëtar është Panagiotis Kontoleon. Tre zëvendësdrejtorët janë Vasileios Grizis, Dionysis Melitsiotis dhe Anastasios Mitsialis.

Agjencia është drejtpërdrejt përgjegjëse ndaj Kryeministrit të Greqisë, i cili mund të emërojë ose shkarkojë Drejtorin dhe zëvendësit e saj.

EYP punëson kategoritë e mëposhtme të personelit:

  • Personeli civil i përhershëm.
  • Personeli civil shkencor, që shërben në bazë të kontratave private të punës.
  • Një numër oficerësh në shërbim aktiv në Forcat e Armatosura, Rojet Bregdetare apo Policinë Helenike. Një numër i papërcaktuar i agjentëve kombëtarë në terren janë gjithashtu të punësuar.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Polemikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pushtimi turk i Qipros[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2021, një ish-oficer grek i inteligjencës, i cili ishte në krye të degës së Kyrenias të Shërbimit Informativ Kombëtar Grek, pranoi se Greqia dhe Junta e Dimitrios Ioannidis dinin për pushtimin të paktën që nga prilli i vitit 1974, duke thënë se "nëse udhëheqësia greke do kishte kërkuar, turqit do të kishin pësuar asgjësim”, është thënë në një intervistë për transmetuesin shtetëror qipriot, RIK. Oficeri pohon gjithashtu se të gjitha provat që kishte për këtë çështje i janë dorëzuar edhe parlamentit grek gjatë hetimit të tyre për ngjarjet e Qipros (më vonë do të njihet si Dosja e Qipros), duke shtuar më shumë detaje dhe duke pretenduar se megjithëse ai po dërgonte sinjale të rëndësishme të inteligjencës tek eprorët e tij në Greqi, ai nuk po merrte përgjigje apo udhëzime, përfshirë pasi i informoi për lëvizjet ushtarake turke në zonë duke thënë: "Dukej sikur ata tashmë dinin gjithçka dhe nuk kishin nevojë për ndonjë shtesë. informacion.”

Spiunimi i Nikos Androulakis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2022, u zbulua se Shërbimi Informativ Kombëtar përgjonte telefonin celular të Nikos Androulakis, gjë që çoi në dorëheqjen e menjëhershme të shefit të inteligjencës greke dhe kreut të zyrës së tij personale.

Informacion Tjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Motoja e agjencisë është fraza e lashtë greke "mos diskutoni çështjet konfidenciale", një citat që i atribuohet tiranit dhe filozofit korintik Periander. Numri i përgjithshëm i njerëzve që punojnë për agjencinë është i panjohur dhe mbetet i klasifikuar; Mediat greke zakonisht japin shifra rreth 3000.

EYP thuhet se operon një nga bazat e të dhënave më të mëdha kriminale të çdo agjencie inteligjence. Përveç kësaj, ai posedon një vëllim të madh informacioni të klasifikuar për qendrat, aktivitetet dhe organizatat kriminale që veprojnë në të gjithë Bashkimin Evropian.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "National Intelligence Service (Greece)", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-27, marrë më 2022-12-21