Jump to content

Zjarrfikësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Motori 7 i Departamentit të Zjarrfikësve të San Franciskos parë në 2019.

Zjarrfikësi është një reagues i parë dhe shpëtimtar i trajnuar gjerësisht në shuarjen e zjarrit, kryesisht për të shuar zjarret e rrezikshme që kërcënojnë jetën, pronën dhe mjedisin, si dhe për të shpëtuar njerëzit dhe në disa raste ose juridiksione edhe kafshë nga situata të rrezikshme.

Shërbimi i zjarrfikësve, i njohur gjithashtu në disa vende si brigada e zjarrit ose zjarrfikësja, është një nga tre shërbimet kryesore të urgjencës. Nga zonat urbane në bordin e anijeve, zjarrfikësit janë bërë të kudondodhur në mbarë botën.

Aftësitë e kërkuara për operacione të sigurta praktikohen rregullisht gjatë vlerësimeve të trajnimit gjatë gjithë karrierës së një zjarrfikësi. Shkathtësitë fillestare të shuarjes së zjarrit zakonisht mësohen përmes akademive ose kurseve të trajnimit të zjarrit lokale, rajonale ose të miratuara nga shteti. Në varësi të kërkesave të një departamenti, aftësitë dhe certifikatat shtesë si shpëtimi teknik dhe mjekësia paraspitalore mund të fitohen gjithashtu në këtë kohë.

Zjarrfikësit punojnë ngushtë me agjencitë e tjera të reagimit ndaj urgjencës si policia dhe shërbimi mjekësor i urgjencës. Roli i një zjarrfikësi mund të mbivendoset me të dyja. Hetuesit e zjarrit ose marshallët e zjarrit hetojnë shkakun e një zjarri. Nëse zjarri është shkaktuar nga zjarrvënia ose pakujdesia, puna e tyre do të mbivendoset me zbatimin e ligjit. Zjarrfikësit gjithashtu ofrojnë shpesh njëfarë shkalle shërbimi mjekësor emergjent, duke përfshirë certifikimin dhe punën si paramedik me kohë të plotë nga kompanitë e motorëve, kamionëve dhe shpëtimit në disa sisteme për të filluar mbështetjen e avancuar të jetës derisa të arrijë transporti i ambulancës.[1]

  1. ^ "Firefighter", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-12, marrë më 2022-12-21