Shërbimi sekret grek

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Ethniki Ypiresia Pliroforion
Përgjegjës Ministria për Rregullin Publik
Themeluar 9 Maj, 1953
Vendndodhja Athina
Drejtor Ioannis Korandis
Faqja www.nis.gr

Shërbimi sekret grek, (greqisht: Ethniki Ypiresia Pliroforion, (EYP) Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)) është shërbimi i fshehtë i Greqisë që është përgjegjës üër mbrojtje të shtetit nga spiunazhi. Ky shërbim varet nga Ministria e Rregullit Publik e Greqisë. Drejtor momental është Ioannis Korandis.

Personeli ndahet në civil, shkencor, ushtarak dhe policorhe.

EYP u themelua në vitin 1953 si Shërbimi Qendror i Inteligjencës. Në vitin 1986 u riemërua duke marr emrin që ka dhe sot.