Jump to content

Shaban Gashi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shaban Gashi ishte xhirues filmi e televizioni të Kosovës, lindi më 1939Prizren, Kosovë; vdiq më 1990 në vendlindje.

Shaban Gashi si fotograf filloi të punojë që nga mosha shtatë vjeçare dhe vazhdoi me hobin e tijë gjer në regjistrim e tijë në shkollën e muzikës në Prizren, Kosovë. Pas mbarimit të shkollës së mesme u regjistrua në akademin e filmit në Zagreb. Gjat viteve 1976 - 1980 ai bëri studimet dhe dipllomoi në Akademinë e Filmit dhe FotografisëZagreb, Kroaci. Disa vite (1960-1970) kishte firmën e vetë si fotografike në bregtetin e Kroacisë dhe ishte fotoreporter i disa agjensive fotografike të Evropës për teritorin e Kosovës.

Në vitin 1971 Shaban Gashi u punësua si kamera operatorë në Radio Televizionin e Beogradit në gjuhën shqipe. Në vitin 1974 u themelua Radio Televizioni i Prishtinës si televizion i pavarur publik ku Shaban Gashi ishte njëri nga themeluesit. Me themelimin e Kosovafilmit ai ndihmoi në ndërtimin e kompanisë së parë filmike që filmoi dokumentarë e parë 35 mm në Kosovë.

Ai luajti rolin kryesorë në “Halili” në “Halili e Hajrija” në teatrin kombëtarë në Shkup, Maqedoni.

Në vitin 1990 ai ndërron jetë dhe me këtë përmbyll veprimtarinë e tijë të bujshme sa artistike aq edhe patriotike.

Director of Photography

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]