Shfaqja mariane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Shfaqja e Zojës Sh. Bernardit, nga Filipino Lipi, (1486), Firence

.

Shfaqja mariane është një ngjarje në të cilën Zoja e Bekuar hamendësohet ti jetë shfaqur në mënyrë të mbinatyrshme një apo më shumë personave, kryesisht katolikë, në rrethana të ndryshme. Megjithkëtë ka pasur raste në të cilat shfaqjet mariane kanë ndodhur edhe në sferën e kishës ortodokse dhe në raste të rralla edhe tek jobesimtarët, shumica e tyre më pas për shkak të këtyre shfaqjeve kanë përqafuar fenë e krishterë. Këto vizione (pamje) janë shpjeguar si dukuri psikologjike, dhe nga ana fetare, si teofani.

Pamjet nganjëherë ndodhin në të njëjtin vend dhe një kohë-vijim të gjatë që luhat nga disa minuta, orë, muaj apo vjet. Në rastet më të shumta të shfaqjeve mariane vetëm disa njerëz mund ta shohin Marien. Një rast përjashtues për këtë është Zeituni, (qytet në KairoEgjiptit), ku mijëra njerëz pohojnë ta kenë parë Marien për mëse tre vjet.

Shfaqjet mariane në besimin katolik[redakto | redakto tekstin burimor]

Masat vlerësuese të shfaqjeve[redakto | redakto tekstin burimor]

Shfaqjet mariane papnore[redakto | redakto tekstin burimor]

Kritika[redakto | redakto tekstin burimor]

Lista e shfaqjeve mariane[redakto | redakto tekstin burimor]

Shfaqje Mariane të aprovuara zyrtarisht nga Kisha katolike

Gjithashtu Kisha njeh shfaqjet personale që vijojnë:

Shfaqje Mariane të aprovuara nga Kisha Ortodokse Kopte

Shfaqje Mariane të aprovuara nga Kisha Anglikane

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]