Shkolla e muzikës Lorenc Antoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shkolla e Muzikës "Lorenc Antoni" është një shkollë publike e cila ndodhet në qytetin e Prizrenit.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkolla e Muzikës "Lorenc Antoni" u themelua më 25 tetor 1947 si shkollë e arsimit fillor. Më 1948 u bë shkollë e mesme muzikore. Në atë kohë, kishte pak mësues të muzikës. Ministria e Kulturës dërgoi profesorin e akademisë së muzikës, Josip Sllavenski për të parë nëse kushtet ishin të drejta për të themeluar një shkollë muzikore. Kur Sllavenski mbërriti në Prizren, ai takoi muzikantët e qytetit. Një ditë pas kësaj, ai shkoi në Zhur, ku dëgjoi një grup instrumentistësh duke luajtur, dhe pa një grup që luante valle popullore. Ai kontaktoi Lorenc Antonin dhe i shkroi një letër ministrisë, për ta lënë shkollën të hapet. Drejtori i parë i shkollës ishte Lorenc Antoni, një nga artistët më të mirë shqiptarë, sipas të cilit është emëruar. [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kraja, Mehmet, red. (2018). "Fjalori Enciklopedik i Kosovës". (Encyclopedic Dictionary of Kosova). Vëll. 2. Prishtinë: Akademia e Shkencave dhe e Arteve e Kosovës. fq. 1599. ISBN 9789951615846. OCLC 1080379844.