Shoqëria dhe kultura rome

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
1552 Familje rome e gdhendur në dru
Një vagon rom në një muze të romëve në Republikën Çeke
Artikujt e kulturës rome

Populli rom është një grup i veçantë etnik dhe kulturor i njerëzve që jetojnë anembanë botës. Të gjithë ata ndajnë një familje gjuhësh dhe nganjëherë një mënyrë tradicionale nomade të jetës. [1] Megjithëse nuk është e qartë se nga vijnë, pika referuese e origjinës së tyre është India perëndimore. Gjuha që ata flasin është e ngjashme me guxharatën dhe rajasthanin e sotëm, si dhe gjithashtu kanë huazuar fjalë nga gjuhë të tjera gjatë kohës që migronin nga India. Në Evropë, edhe pse kultura e tyre është viktimizuar nga kultura të tjera, ata kanë arritur të gjejnë një mënyrë për të ruajtur trashëgiminë e tyre dhe shoqërinë. [2] [3]

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbështetur në kërkime gjuhësore dhe fonologjike, origjina e romëve shkon deri në vendet e nënkontinentit Indian, duke lidhur veçanërisht grupet Proto-Romane me Indinë Qendrore. Shumë prej tyre bazohen në ekstrakte të literaturës popullore që romët u shfaqën nga rajonet Veri-Perëndimore të Indisë, sesa nga India Qendrore. [4] Karakteristikat e zhvillimeve fonologjike të cilat u shfaqën gjatë fazës së hershme të tranzicionit nga Indiku i Vjetër në atë të Mesëm vërtetojnë se historia e Romës filloi në Indinë Qendrore. [5] Gjuha rome ka ngjason shumë me gjuhët qendrore indo-ariane si hindisht, urdu, punxhabi dhe rajasthani ; ajo gjithashtu ndan lidhje me gjuhët Veriore Indo-Ariane si Kashmiri dhe vetë gjuha përmban një tufë fjalësh persiane dhe arabe. Gjuhëtarët përdorin këto ngjashmëri fonologjike si dhe tipare të zhvillimeve fonologjike të cilat u shfaqën gjatë fazës së hershme të tranzicionit nga Indiku i Vjetër në atë të Mesëm për të arritur në përfundimin se historia e Romëve filloi në Indinë Qendrore. [6] Faktorë të tjerë si grupet e gjakut dhe zakonet e pashkruara sugjerojnë gjithashtu origjinën e Indianëve Qendrorë të romëve. Romët gjejnë çështje me dokumentimin e origjinës së tyre të saktë për shkak të mungesës së gjetjes së shënimeve specifike të lëna nga paraardhësit. Megjithatë, historia e tyre ritregohet nga zakonet familjare klanore, të tilla si kënga dhe tregimi. Të dhënat nuk mund të identifikojnë saktësisht pse romët migruan nga India; ka një numër motivesh të mundshme, të tilla si uria dhe pushtimet ushtarake nga ana e Aleksandrit të Madh (356-323 pes) dhe / ose Mahmud i Ghazni (971-1030 CE).

Emrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Romët sot gjenden kudo. Në mënyrë tipike, romët adoptojnë emra të caktuar që janë të zakonshëm në vendin e vendbanimit të tyre. Rrallëherë, romët modernë përdorin emra tradicionalë nga gjuha e tyre, të tilla si Papush, Luludi, Patrin, etj. Është e vetmja gjuhë indo-ariane që flitet ekskluzivisht në Evropë që nga Mesjeta. Romët përdorin shumë terma për gjuhën e tyre. Ata përgjithësisht i referohen gjuhës së tyre si čomani čhib përkthyer si 'gjuha rome', ose řomanes, 'në një mënyrë rome'. Termi anglisht "Romani", është përdorur nga studiuesit që nga Shekulli XIX, ku më parë ata kishin përdorur termin 'Gjuha e ciganëve'.

Familja dhe fazat e jetës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një shoqëruese e nuses në një martesë rome në Brno, Republika Çeke (fotografi 2006)

Tradicionalisht, romët i kushtojnë një vlerë të lartë familjes së gjerë. [7]

Martesa dhe polemikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Martesa në shoqërinë rome thekson rëndësinë që ka familja dhe demonstron lidhje midis grupeve të ndryshme, shpesh ndërkombëtarisht. Martesa me shkuesi është shumë e dëshirueshme dhe tradicionale. [8] Prindërit e çiftit që do të martohen ndihmojnë në identifikimin e një partneri ideal për fëmijën e tyre. Prindërit rrallë detyrojnë një bashkëshort të veçantë mbi fëmijën e tyre, megjithëse është një normë e vendosur të martoheni nga mesi i të njëzetave. Shkolla, kisha, martesat dhe ngjarje të tjera janë gjithashtu mjedise të njohura për gjetjen e një bashkëshorti të ardhshëm. Çiftet e mundshme priten të mbikëqyren ose të kontrollohen nga një i rritur. Me shfaqjen e mediave sociale të tilla si Facebook e telefonat celularë, dhe edukimin e përparuar të grave, shumë zakone tradicionale dhe pikëpamje konservatore janë bërë më pak të ngurta. Në disa grupe rome, për shembull romët finlandezë, ideja e një martese të regjistruar ligjërisht injorohet plotësisht. [9]

Besimi dhe feja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kulti i Shën Sarës në faltoren e Saintes-Maries-de-la-Mer, Franca Jugore është një përkushtim i lidhur me romët katolikë.

Ballkani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për komunitetet rome që kanë banuar në Ballkan për shekuj, shpesh të referuar si "ciganë turq", historitë e mëposhtme vlejnë për besimet fetare:

 • Bullgaria: Në Bullgarinë Veriperëndimore dhe Sofjen dhe Kyustendilin, Islami ka qenë feja dominuese; megjithatë, në shtetin e pavarur Bullgar, ka ndodhur një konvertim i madh në Krishterimin Ortodoks Lindor. Në Bullgarinë jugperëndimore (Maqedonia Pirin), Islami është feja mbizotëruese, me një pjesë më të vogël të popullsisë, duke u deklaruar si "Turq", duke vazhduar përzierjen e etnisë me Islamin.
 • Rumania: Shumica e romëve në Rumani janë të krishterë ortodoksë. [10]
 • Greqi: Pasardhësit e grupeve, të tilla si Sepecides ose Sevljara, Kalpazaja, Filipidzi dhe të tjerët, që jetojnë në Athinë, Selanik, Greqinë Qendrore dhe Maqedoninë e Egjeut janë kryesisht të krishterë ortodoksë, me besime islamike të mbajtura nga një pakicë e popullsisë. Pas Traktatit të Paqes në Lozanë të vitit 1923, shumë myslimanë vendosën Turqinë, në shkëmbimin pasues të popullsisë midis Turqisë dhe Greqisë.
 • Shqipëria: Romët e Shqipërisë janë të gjithë myslimanë.
 • Maqedoni: Shumica e romëve besojnë në Islam.
 • Serbia: Shumica e romëve në Serbi janë ortodoksë; në territorin e diskutueshëm të Kosovës, shumica dërrmuese e popullsisë rome është myslimane.
 • Bosnja, Mali i Zi dhe Hercegovina: Islami është feja dominuese.
 • Kroaci: Pas Luftës së Dytë Botërore, një numër i madh i romëve myslimanë u zhvendosën në Kroaci (shumica u zhvendos nga Kosova).

Në Ballkan, Romët e Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë së Jugut, përfshirë territorin e diskutueshëm të Kosovës, kanë qenë veçanërisht aktivë në vëllazëritë mistike islamike ( Sufizëm ) - Emigrantët Romë Myslimanë në Evropën Perëndimore dhe Amerikën i kanë sjellë këto tradita me vete. [11]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Studime rome
 • Rom baro (udhëheqësi fisnor)
 • Gadjo (jo-Romak)
 • Kultura e Indisë

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Who are the Roma people?". New Internationalist (në anglisht). 28 tetor 2013. Marrë më 2019-04-02.
 2. ^ Wiley, Eric (qershor 2005). "Romani Performance and Heritage Tourism: The Pilgrimage of the Gypsies at Les Saintes-Maries-de-la-Mer". TDR/The Drama Review (në anglisht). 49 (2): 135–158. doi:10.1162/1054204053971126. JSTOR 4488646.
 3. ^ Berthier, Jean-Charles (1979). "The Socialization of the Gypsy Child". International Social Science Journal (në anglisht). 31 (3): 376–392.
 4. ^ https://books.openedition.org/ceup/1549?lang=en
 5. ^ Matras, Y. "Romani Project - The History of the Romani Language". Romani Project- Romani Linguistics and Romani Language Projects (në anglisht). Yaron Matras. Marrë më 2015-02-27.
 6. ^ Hubschmannova, Milena. "Origin of Roma". ROMBASE (në anglisht). Marrë më 2015-03-03.
 7. ^ November 2018, Alina Bradford-Live Science Contributor 26. "Roma Culture: Customs, Traditions & Beliefs". livescience.com (në anglisht). Marrë më 2020-06-01.
 8. ^ Silverman, Carol (24 maj 2012). Romani Routes: Cultural Politics and Balkan Music in Diaspora (në anglisht). Oxford University Press. ff. 71–79. ISBN 9780195300949. Marrë më 4 mars 2015.
 9. ^ Weyrauch, Walter. O (13 gusht 2001). Gypsy Law: Romani Legal Traditions and Culture (në anglisht). University of California Press. f. 169. ISBN 9780520221857. Marrë më 4 mars 2015.
 10. ^ Mironescu, Vlad (20 shtator 2014). "Care este religia predominantă a țiganilor din România?". Gândul (në rumanisht). Marrë më 21 mars 2016.
 11. ^ https://journals.openedition.org/balkanologie/589

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]