Shpendi i dashurisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Shpendi i dashurisë
Një papagall me fytyrë të kuqe duke ngrënë farë në Çikago
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Nënfamilja:

Shpendi i dashurisë është emri i zakonshëm për gjininë Agapornis, një grup i vogël papagallësh në familjen e papagallëve të Botës së Vjetër Psittaculidae. Nga nëntë llojet e gjinisë, tetë janë vendas në kontinentin Afrikan, me shpendin e dashurisë me kokë gri që është vendas në Madagaskar.

Social dhe i dashur, emri vjen nga lidhja e fortë dhe monogame e papagallëve dhe periudhat e gjata që zogjtë e çiftëzuar kalojnë ulur së bashku. Shpendët e dashuruar jetojnë në tufa të vogla dhe hanë fruta, perime, barëra dhe fara. Shpendi i dashurisë me krahë të zinj gjithashtu hanë insekte dhe fiq, dhe shpendët e dashurisë me jakë të zezë kanë një kërkesë të veçantë dietike për fiqtë vendas, duke i bërë ato problematike për t'u mbajtur në robëri.

Disa lloje mbahen si kafshë shtëpiake, dhe disa mutacione me ngjyra janë rritur në mënyrë selektive në avikulturë. Jetëgjatësia mesatare është 20 deri në 30 vjet.[1]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpendët e dashurisë janë 13 deri në 17 cm të gjatë, deri në 24 cm në hapësirë të krahëve me 9 cm për një krah të vetëm dhe 40 deri në 60 g në peshë. Ata janë ndër papagallët më të vegjël, të karakterizuar nga një trup i trashë, një bisht i shkurtër i hapur dhe një sqep relativisht i madh dhe i mprehtë. Shpendët e dashurisë të egër janë kryesisht të gjelbër me një larmi ngjyrash në pjesën e sipërme të trupit, në varësi të specieve. Shpendi i dashurisë i Fischer, shpendi i dashurisë me faqe të zezë dhe shpendi i dashurisë i maskuar kanë një unazë të bardhë të spikatur rreth syve të tyre. Shumë varietete mutante me ngjyra janë prodhuar nga mbarështimi selektiv i specieve që janë të njohura në avikulturë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Alderton, David (2003). The Ultimate Encyclopedia of Caged and Aviary Birds (në anglisht). London, England: Hermes House. fq. 216–219. ISBN 1-84309-164-X.