Jump to content

Papagall me fytyre të kuqe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Papagall me fytyre të kuqe (Agapornis roseicollis), i njohur gjithashtu si zogu i dashurisë me jakë rozë, është një specie e lindur në rajonet e thata në Afrikën jugperëndimore, siç është Shkretëtira Namibimisë . Një cicërimë e fortë dhe e vazhdueshm eshte karakteristike e ketyre zogjve . Ata gjithashtu janë kafshë shumë shoqërore dhe shpesh mblidhen në grupe të vogla në natyrë. Ata hanë gjatë gjithë ditës dhe bëjnë banja të shpeshta. Ngjyra mund të ndryshojë shumë midis popullatave. Pendet jane identike tek meshkujt dhe femrat. Papagallët e dashur janë të njohur për pozicionin e tyre të gjumit ,në të cilin ata ulen krah për krah dhe kthejnë fytyrat drejt njëri-tjetrit. Gjithashtu, femrat janë të njohura mirë që grisin lëndët e para në shirita të gjatë, i "lidhin" ato në shpinë dhe fluturojnë në distanca të konsiderueshme prapa për të bërë një fole. Ato janë të zakonshme në industrinë e kafshëve shtëpiake.

Ajo u përshkrua nga ornitologu francez Louis Jean Pierre Vieillot në 1818. Fillimisht u quajt Psittacus roseicollis, por më vonë u transferua në gjininë Agapornis me zogjtë e tjerë të dashurisë.

Dy nëngrupe janë të njohura:

  • Agapornis roseicollis, (Vieillot, 1818)

Zogu i dashurisë me fytyrë rozë është një zog mjaft i vogël, 17–18 cm i gjatë me gjatësi mesatare të krahëve 106 mm dhe gjatësi bishti 44–52 mm.[4] Zogjtë e egër janë kryesisht të gjelbër me një gungë blu. Fytyra dhe fyti janë rozë, më të errëta në ballë dhe mbi sy. Sqepi është me ngjyrë briri, irisi është kafe dhe këmbët janë gri. Roza e A. r. roseicollis është më i lehtë se i A. r. catumbella.[3] Zogjtë e vegjel kanë një fytyrë dhe fyt ngjyrë rozë të zbehtë, një kurorë të përparme të gjelbër, dhe sqepi ka një bazë kafe.[3]

Shpërndarja dhe habitati

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo banon në vende të thata dhe të hapura në Afrikën jugperëndimore. Gama e tij shtrihet nga Angola jugperëndimore në pjesën më të madhe të Namibisë deri në luginën e poshtme të lumit Orange në veriperëndim të Afrikës së Jugut. Jeton deri në 1,600 metra mbi nivelin e detit në zona pyjore me gjethe të gjera, gjysmë-shkretëtirë dhe zona malore. Varet nga prania e burimeve të ujit dhe mblidhet rreth pishinave për të pirë.

Ikjet nga robëria janë të shpeshta në shumë pjesë të botës dhe zogjtë e egër banojnë në metropolitane Phoenix, Arizona, ku ata jetojnë në një sërë habitatesh, si urbane ashtu edhe rurale. Disa banojnë në kaktusë dhe të tjerët kanë qenë të njohur për ushqyes të shpeshtë në tufa me madhësi të mirë. Temperaturat në Arizona i kalojnë rregullisht 40 °C dhe shpendët e egër të dashurisë janë vërejtur duke u ulur në numër të madh në ndenjat e ajrit të kondicionuar në mënyrë që të qëndrojnë të freskë . Edhe pse ato janë vërejtur në të egra në Porto Riko, ato ndoshta janë rezultat i kafshëve shtëpiake të arratisura dhe asnjë riprodhim nuk është regjistruar.[2]

Statusi dhe ruajtja

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Popullsitë janë zvogëluar në disa zona duke u kapur për tregtinë e kafshëve shtëpiake. Sidoqoftë, numrat mund të jenë rritur në zona të tjera për shkak të krijimit të burimeve të reja të ujit nga njerëzit dhe ndërtimit të strukturave artificiale të cilat ofrojnë vende të reja foleje . Për shkak të kësaj, specia klasifikohet si shqetësimi më i vogël nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN).[3]

Sjellja në të egra

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Kope në Namibi.

Papagall me fytyre të kuqe ka sjellje të ashpra, që bërtasin.

Dieta kryesisht përbëhet nga fara dhe manaferrat. Kur ushqimi është i bollshëm, ai mund të mblidhet në tufa që përmbajnë qindra zogj. Ndonjëherë mund të jetë një dëmtues në zonat bujqësore që ushqehen me kultura të tilla si meli.

Vezë, Muzeu i Koleksionit Wiesbaden.

Papagallët e dashuruar janë monomorfë, që do të thotë se meshkujt dhe femrat e specieve duken njësoj. Foleja është ndërtuar në një gropë shkëmbore ose brenda një ndarje të foleve të mëdha komunale të ndërtuara nga endësit e shoqërueshëm. Mund të përdoren gjithashtu struktura të bëra nga njeriu, si çatitë e shtëpive. Gjithsej 4-6 vezë vendosen midis shkurtit dhe prillit. Ato janë të bardha të shurdhër dhe masën 23.5 mm me 17.3 mm. Ato inkubohen për rreth 23 ditë. Zogjtë e rinj pengojnë pas 43 ditësh.

Papagallët me fytyre të kuqe janë një nga papagallët më të zakonshëm që mbahen në robëri, për shkak të madhësisë së tyre të vogël dhe lehtësisë së kujdesit dhe shumimit. Zogjtë mbahen vetëm ose në çifte, edhe pse për shkak të kërkesave të tyre shoqërore, ato mbahen më së miri në çifte . Ata mund të jenë agresivë dhe priren të lidhen me një individ, qoftë njeri apo zogj, dhe mund të mos shkojnë mirë me njerëzit e tjerë ose kafshët shtëpiake. Dy zogj të dashur nuk mund të shoqërohen gjithmonë, dhe mund të duhet të ndahen, dhe shpendët e dashurisë nuk duhet të mbahen me lloje më të vogla zogjsh. Zogjtë e dashur kërkojnë stërvitje të përditshme.Mutacionet

Zogjtë e dashurisë me fytyrë rozë kanë gamën më të gjerë të mutacioneve të ngjyrave nga të gjitha gjinitë Agapornis. Në përgjithësi, këto mutacione bien në kategoritë gjenetike të recesiveve dominante, bashkëdominuese, recesive dhe të lidhura me seksin. Ndërsa kjo duket mjaft e drejtpërdrejtë, mund të bëhet shpejt konfuze kur një ekzemplar i vetëm ka shembuj të shumtë të këtyre tipareve mutacionale.

  1. ^ a b Forshaw (2006). plate 45.
  2. ^ Falcón, Wilfredo; Tremblay, Raymond L. (2018). "From the cage to the wild: introductions of Psittaciformes to Puerto Rico". PeerJ (në anglisht). 6:e5669: e5669. doi:10.7717/peerj.5669. PMC 6214232. PMID 30397538. Marrë më 28 shtator 2021.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: DOI i lirë i pashënjuar (lidhja)
  3. ^ BirdLife International (2012). "Agapornis roseicollis".IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Marrë më 28 shtator 2021.