Jump to content

Shteti i Maltës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shteti i Maltës
[Stat ta’ Malta] Error: {{Lang}}: text has italic markup (help)  (language?)
1964–1974
Flag of Malta
Flamuri
Coat of arms e Malta
Stema
Parimi: "Virtute et Constantia"
"[Për shkak të] virtytit dhe qëndrueshmërisë"
Himni: 
L-Innu Malti
The Maltese Hymn
Vendndodhja e Maltës në të gjebër të errët
Vendndodhja e Maltës në të gjebër të errët
KryeqytetiValletta
Gjuhët e zakonshmeAnglisht
Maltisht
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia kushtetuese
Mbretëresha 
• 1964–1974
Elizabeth II
Guvernatori i Përgjithshëm 
• 1964–1971
Sir Maurice H. Dorman
• 1971–1974
Sir Anthony Mamo
Kryeministri 
• 1964–1971
George Borg Olivier
• 1971–1974
Dom Mintoff
KuvendiParlamenti
Epoka historikeLufta e ftohtë
• Pavarësia
21 shtator 1964
• Republikë
13 dhjetor 1974
Ekonomia
MonedhaPaund sterlina (1964–1972)
Lira malteze (1972–1974)
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
Kolonia e Kurorës së Maltës
Malta

Shteti i Maltës, (Maltisht: Stat ta’ Malta) i njohur në gjuhën e zakonshme si Malta, ishte paraardhësi i Republikës së sotme të Maltës. Ekzistonte midis 21 shtatorit 1964 dhe 13 dhjetorit 1974.

Kolonia e Kurorës së Maltës u bë e pavarur sipas Aktit të Pavarësisë së Maltës 1964 të miratuar nga parlamenti britanik. Sipas Kushtetutës së re të Maltës, miratuar në një referendum të mbajtur në maj të atij viti, Mbretëresha Elizabeta II u bë Mbretëresha e Maltës. Rolet e saj kushtetuese iu deleguan Guvernatorit të Përgjithshëm të Maltës. Midis 1964 dhe 1974, Elizabeta II vizitoi Maltën një herë, në nëntor 1967.

Guvernatorët e Përgjithshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Guvernatorët e Përgjithshëm të mëposhtëm mbajtën zyrën në Maltë midis 1964 dhe 1974:

  1. Sir Maurice Henry Dorman (21 shtator 1964 - 4 korrik 1971)
  2. Sir Anthony Mamo (4 korrik 1971 - 13 dhjetor 1974)

Kryeministrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zyra e mëposhtme e mbajtur si kryeministër (dhe shef i qeverisë) i Shtetit të Maltës gjatë kësaj periudhe:

  1. George Borg Olivier (21 shtator 1964 - 21 qershor 1971)
  2. Dom Mintoff (21 qershor 1971 - 13 dhjetor 1974)

Kalimi në republikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 13 dhjetor 1974, pas ndryshimeve në kushtetutë nga qeveria e PunësDom Mintoff, monarkia u shfuqizua dhe Malta u bë një republikë brenda Komonuelthit me funksionin e kryetarit të shtetit të veshur me një president të caktuar nga Parlamenti . Guvernatori i Përgjithshëm i fundit, Sir Anthony Mamo, u emërua Presidenti i parë i Maltës.