Simpatia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Simpatia është perceptimi, kuptimi dhe reagimi ndaj shqetësimit ose nevojës së një forme tjetër jete.

Sipas filozofit David Hume, ky shqetësim simpatik nxitet nga një ndryshim në këndvështrimi nga një këndvështrim personal në këndvështrimin e një grupi ose individi tjetër që është në nevojë. Hume shpjegoi se kjo është e vërtetë sepse "mendjet e të gjithë njerëzve janë të ngjashme në ndjenjat dhe veprimet e tyre" dhe se "lëvizja e dikujt komunikon me pjesën tjetër" në një mënyrë ku "dashuritë kalojnë lehtësisht nga një person te tjetri... ato lindin lëvizjet korrespondente”.

Së bashku me Hume, dy burra të tjerë, Adam Smith dhe Arthur Schopenhauer, punuan për të përcaktuar më mirë simpatinë. Hume ishte i njohur kryesisht për epistemologji, Smith ishte i njohur për teorinë e tij ekonomike dhe Schopenhauer për filozofinë e vullnetit.

Profesori amerikan Brene Brown e sheh simpatinë si një mënyrë për të qëndruar jashtë kontaktit me emocionet e dikujt. Ata përpiqen të kuptojnë situatën dhe ta shohin atë nga personi që merr perceptimin e simpatisë.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrënjët e fjalës simpati janë fjalët greke sim, që do të thotë "së bashku" dhe pathos, që i referohet ndjenjës ose emocionit. Shih simpati § Etimologjia për më shumë informacion.

Dallimet midis simpatisë dhe koncepteve të lidhura me të[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala që ka lidhje me simpatinë, empatia, shpesh përdoret në mënyrë të ndërsjellë me simpatinë. Empatia më saktë do të thotë që dikush është në gjendje të ndjejë ndjenjat e tjetrit. Dhembshuria dhe keqardhja janë gjithashtu koncepte të lidhura.