Sinekdoka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Sinekdoka - Sinekdokë vjen nga greqishtja synekdokhe (syn - bashkë dhe ekdekhomai - kuptoj, marr vësh).

Është të përdorurit e një fjalë për të shprehur një ide më të gjerë ose më të ngushtë së kuptimi që ka fjala e përdorur, është ndryshimi i kuptimit si marrëdhënie sasie.

Shembull :

Ti ç'më thua e unë ç'them !
Sikur kemi shumë djem !
Më Gjine mbeti kjo derë !
(Andon Zako Cajupi - 14 vjeç dhëndër)

Në vargun e tretë është përdorur dera në vend të shtëpisë (Më Gjinë mbeti kjo shtëpi) dukë u përdorur pjesa për të tërën.

Figura stilistikë e ndërtuar është sinekdoka.Ajo eshte figure e kuptimit e cila bazohet ne transformimin e kuptimit nga nje fjale ne tjetrenne baze te nje raporti sasior.

pjesa per te teren : u nis nje vele
e tera per pjesen : u prish makina
shumesi per njejesin : ketu ka shume dede gjo lula
lenda per sendin : lava qelqurinat
njejesi per shumesin : spanjolli eshte romantik
vendi per banoret : shqiperia eshte kocke e forte.

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Weblinks[redakto | redakto tekstin burimor]

Wiki WikiFjalori: Sinekdoka – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë