Singidunumi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Singidunum ishte një qytet antik i cili më vonë u zhvillua në Beogradin modern, kryeqytetin e Serbisë . Emri është me origjinë ilire ose kelte, duke u kthyer në kohën kur fisi iliro-kelt i Skordiskëve u vendos në këtë zonë në shekullin III para erës sonë, pas pushtimit gal në Ballkan . Më vonë, Republika Romake pushtoi zonën në vitin 75 pes dhe e përfshiu atë në provincën e Moesia . Ishte një fortesë e rëndësishme e Limes Danubiane dhe Legio IV romake Flavia Felix ishte garnizoni atje që nga viti 86 të erës sonë. Singidunum ishte vendlindja e perandorit romak Jovian . Ajo u pushtua nga Hunët në vitin 441, dhe nga Avarët dhe Sllavët në 584. Në fillim të shekullit të 7-të, kalaja Singidunum u shkatërrua përfundimisht. [1]

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Flavius Iovianus, perandor romak me origjinë ilire nga Singidunum.

Një pjesë e madhe e qendrës së Beogradit i përket "Lokacionit Arkeologjik Singidunum", i cili u shpall zonë e mbrojtur më 30 qershor 1964. [2]

Fiset skita dhe trake - cimeriane përshkuan rajonin në shekullin e 7-të dhe të 6-të para erës sonë. Pushtimi galik i Ballkanit ndodhi në shekullin IV [3] [4] dhe 3 para erës sonë. Një nga fiset iliro-kelte, Skordiskët, u vendos rreth majës strategjike të kodrës në takimin e dy lumenjve ( Danubi dhe Sava moderne). Atyre u vlerësohet krijimi i Singidunum-it, i cili u përmend për herë të parë në vitin 279 para Krishtit, si një vendbanim tashmë i fortifikuar. [5]

Në shekujt V dhe VI, Iliriku dhe Mëzia pësuan sulme shkatërruese nga pushtimet e njëpasnjëshme të Hunëve, Ostrogotëve, Gepidëve, Sarmatëve, Avarëve, Sllavëve [1] dhe Herulëve . [6] Singidunum ra në duart e Hunëve në vitin 441, të cilët rrafshuan qytetin dhe kështjellën me tokë, duke shitur banorët e tij romakë në skllavëri, [4] që ata e kanë bërë me të gjitha qytetet përgjatë gëlqeres . [7] Gjatë dyqind viteve të ardhshme, qyteti kaloi duart disa herë: romakët e rimorën qytetin pas rënies së konfederatës së Hunëve në 454, por Sarmatët pushtuan qytetin menjëherë pas kësaj. Në 470, ostrogotët pushtuan qytetin përreth, duke dëbuar Sarmatët. Qyteti më vonë u pushtua nga Gepidët në 488, por Ostrogotët e rimorën atë në 504. Gjashtë vjet më vonë, Perandoria Romake Lindore e rifitoi qytetin sipas një traktati paqeje.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Janković, Đorđe (2004). "The Slavs in the 6th Century North Illyricum". Гласник Српског археолошког друштва (në anglisht). 20: 39–61.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Kazhdan 1991.
  2. ^ Politika, 6 November 2018.
  3. ^ Britannica, 2005 (Beograd).
  4. ^ a b Stanković, 2008.
  5. ^ City of Belgrade, 2018.
  6. ^ Serbian family encyclopedia, 2006.
  7. ^ Popović, 2011.