Sinologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Sinologjia apo Studimet kineze është një fushë akademike ndërdisiplinore e cila merret me studimin e historisë, kulturës, gjuhës dhe letërsisë kineze duke përfshirë këtu jo vetëm Kinën por edhe vende ose zona tjera që i përkasin distriktit gjuhësor, civilizues dhe kulturor kinez si janë, Tajvani, Singapori, Hong Kongu etj. Sinologjia u shfaq fillimisht në Japoni, ndërsa në Evropë, fillet e sinologjisë vërehen në kohën e Marko Pollos. Edhe Ibn Batuta dha një kontribut të konsiderueshëm në konstituimin e sinologjisë mirëpo një studim sistematik i gjuhës dhe kulturës kineze filloi vetëm në shekullin XVI me kontributin e Matteo Riccit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]