Skara (gatim)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mishi po piqet në skarë në restorant.

Skara (anglisht: Barbecue) është një term i përdorur me variacione të rëndësishme rajonale dhe kombëtare për të përshkruar metoda të ndryshme gatimi

që përdorin zjarr të gjallë dhe tym për të gatuar ushqimin. Termi gjithashtu zbatohet përgjithësisht për pajisjet që lidhen me ato metoda, kuzhinat më të gjera që prodhojnë këto metoda dhe vaktet ose mbledhjet në të cilat gatuhet dhe shërbehet ky stil ushqimi. Metodat e gatimit që lidhen me pjekjen në skarë ndryshojnë shumë, por shumica përfshijnë gatimin në natyrë.

Variacionet e ndryshme rajonale të skarës mund të kategorizohen gjerësisht në ato metoda që përdorin ngrohje direkte dhe ato që përdorin ngrohje indirekte. Barbekju indirekte janë të lidhura me kuzhinën e Amerikës së Veriut, në të cilën mishi nxehet duke pjekur ose tymosur mbi dru ose qymyr. Këto metoda të skarës përfshijnë gatimin duke përdorur tym në temperatura të ulëta dhe kohë të gjata gatimi, për disa orë. Diku tjetër, pjekja në skarë më shpesh i referohet aplikimit më të drejtpërdrejtë të nxehtësisë, pjekjes së ushqimit në skarë mbi qymyr të nxehtë ose zjarrit me gaz. Kjo teknikë zakonisht bëhet në nxehtësi të drejtpërdrejtë, të thatë ose në zjarr të nxehtë për disa minuta. Brenda këtyre kategorizimeve më të gjera janë dallimet e mëtejshme kombëtare dhe rajonale.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]