Ndryshimi mes inspektimeve të "Kisha e Shna Ndout, Binçë"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
v (Sejko zhvendosi faqen Kisha e Shën Ndout në Binçë tek Kisha e Shna Ndout, Binçë: siç duhet)
{{Infobox vend historik
| emri =Kisha e ShënShna Ndout në Binçë
| emri_amëtar =
| gjuha_amëtare =
| përcaktimi1_lloji = Nën mbrojtje
}}
'''Kisha e Shën Ndout në Binçë''' është një monument i trashëgimisë kulturore në [[Binçë]], [[Vitia|Viti]], [[Kosovë]].<ref name="mei-ks">{{cite book|title=LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME|publisher=Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit|url=http://www.mkrs-ks.org/repository/docs/LISTA_E_TRASHEGIMISE_KULTURORE_NEN_MBROJTJE_TE_PERKOSHME_2015.pdf|accessdate=17 gusht 2016|ref=mei-ks}}</ref> Ky monument është i kategorisë "Arkitekturor", i miratuar me numër . Objekti i Shën Ndout , i ndërtuar prej Betonarmesë betonarmesë, filloi të ndërtohet në vitin 1968 , ndërsa përfundoi në vitin 1972. Muret e jashtme janë fasaduar me gurë të përpunuar , të cilët janë marrë në vendin e quajtur Stubllavaçë , ndërsa muratorët kanë qenë nga fshati Stubëll dhe Binçë. Kjo kishë është ndryshe nga të tjerat , krahasur me formën , si zakonisht kur bëhet ndërtimi i kishave.
 
==Përshkrimi==
Objekti i Kishës ka formë oktagonale (tetëkëndëshe) , si rrjedhojë e mungesës së territorit së vendit ,, - ka thënë vetë prifti i kishës. Hyrja kryesore ndodhet në anën perëndimore , por ekzistojnë dy porta ndihmëse : njëra në anën veriore , e tjetra më anën jugore. Në sallën e lutjeve , anash hyrjes kryesore, ndodhen dy objekte të punuara nga druri, - rrëfyestoret , të cilat rrëfehen ata besimtarë që kanë bërë mëkate. Në dyshemenë e sallës së lutjeve janë vendosur stolat për besimtarët , ndërsa në njërin nga tetë këndoret , ku është improvizuar një tip abside , ndodhet prezbitumi , i ngritur 30&nbsp;cm , në sipërfaqen e të cilit personeli fetar kryen shërbimet e tyre. Tabernahu, përkatësisht Shtëpia e Bukës , vendosur në djathtë të altarit , është objekti kryesor i vendosur në prezbitum . Në brendsi të prezbitumit ka një shkallë të ngritur për 20&nbsp;cm , e cila improvizon një sintron ku ndodhet një karrige më e madhe se tjerat , që ta kujton katedrën.Krejt në ballë , në vijë me katedrën ndodhet kryqi i drurit me Jezusin.Janë dy shtylla të vendosur në të majtë të prezbitumit ndodhet truporja e Shën Ndout , të cilit i është kushtuar kisha , ndërsa në shtyllën në të djathtë ndodhet ndodhet një trupore e Jezusit.
 
==Referimet==
992

edits

Menyja e navigimit