Ndryshimi mes inspektimeve të "Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut"

Jump to navigation Jump to search
ska përmbledhje të redaktimeve
 
{{Gjykatat Ndërkombëtare
| Stema-Logo = Flag of Europe.svg
| Figura = Convention européenne des droits de l'homme-Carte.svg
| Data e Krijimit = 1959
| Mandati = 9 vjet
| Faqja zyrtare = [http://echr.coe.int/ echr.coe.int]
}}
[[File:European Court of Human Rights, courtroom, 2014 (cropped).JPG|thumb|260px|Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut]]
'''Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut''' ({{lang-en|'''European Court of Human Rights'''}}, {{lang-fr|'''Cour europeenne des Droits de l' Homme'''}}) e njohur shpesh si '''Gjykata e Strasburgut''' është një gjykatë mbikombëtare ose ndërkombëtare me seli në [[Strasbourg|Strasburg]] të [[Franca|Francës]]. Ajo është krijuarthemeluar në vitin 1959, nga [[Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut]]. Gjykata dëgjon aplikime që pretendojnë se një shtet kontraktues ka shkelur një ose më shumë nga dispozitat e [[Të drejtat e njeriut|të drejtave të njeriut]] në lidhje me të drejtat civile dhe politike të përcaktuara në konventë si dhe protokollet e saj. Ajo përbëhet nga 46 [[magjistrati|gjyqtarë]], që është i barabartë me numrin e Shteteveshteteve anëtare të [[Këshilli i Evropës|Këshillit të Evropës]] të cilët kanë ratifikuar [[Konventa Evropiane për të Drejtat e Njeriut|Konventën për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive Themelore të Njeriut]]. Gjyqtarët e Gjykatës qëndrojnë në cilësinë personale dhe nuk përfaqësojnë [[shteti]]n që i ka emëruar.<ref name="ECHR">[http://edrejta1.blogspot.al/2013/11/cfare-eshte-gjykata-evropiane-per-te.html Çfarë është Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut]</ref>
 
Gjykata asistohet nga një Sekretar, që përbëhet kryesisht nga sekretarë ligorë ([[avokati|avokatë]] nga të gjitha shtetet anëtare), të cilët janë tërësisht të pavarur nga vendi i tyre i origjinës dhe nuk përfaqësojnë as ankuesit dhe as shtetin. Një aplikim mund të paraqitet nga një individ, një grup individësh ose nga një ose më shumë shtete tjera kontraktuese. Përveç gjykimeve, gjykata mund të nxjerrë edhe mendime këshilluese. Konventa u miratua në kontekstin e Këshillit të Evropës, dhe të gjitha 47 vendet anëtare të tij janë palë kontraktuese të konventës. .
 
Nevoja për reformë erdhi si pasojë e mbingarkimit me çështje për gjykim. Përshembull, numri i kërkesave të mbledhura në vitin [[2003]] ishte rreth 39,000, që përbën një rritje prej 115% krahasuar me vitin [[1998]] (18,164). Ky mbingarkim nënkupton që çështjet mund të kërkojnë vite për tu marrë në shqyrtim dhe për të marrë vendimin, madje edhe disa raste që përfshijnë padi për shkelje veçanërisht të rënda të të drejtave të njeriut.<ref name="ECHR" />
 
== Shih edhe ==
* [[Strasburgu]]
* [[Të Drejtat e Njeriut]]
 
== Lidhje të jashtme ==

Menyja e navigimit