Stampa:5 Prill

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
George Washington
  • 1792 - Presidenti amerikan, George Washington, ushtron për herë të parë të drejtën e tij të vetos ndaj një ligji të miratuar nga ligjvënësit e parë amerikanë pas pavarësimit. (Figura)
  • 1897 - Shpallet lufta greko-turke, e njohur po ashtu edhe si “Lufta tridhjetëditore”. Në këtë luftë u përplasën trupat e perandorisë osmane dhe ato greke. Greqia kërkonte pavarësi prej Perandorisë osmane, e cila kishte pushtuar shumicën e Ballkanit.
  • 1945 - Lideri i Jugosllavisë komuniste, Josip Broz Tito, kishte nënshkruar një marrëveshje me Bashkimin Sovjetik që ia lejonte këtij të fundit të ndërhynte përkohësisht në territorin jugosllav në rast rreziku.
  • 1956 - Fidel Castro, lider rebel kuban, e shpall veten gjatë kohës së luftës president të Kubës.
  • 1992 - Alberto Fujimori, president i Perusë, e shpërndan Kongresin peruan me një ndërhyrje ushtarake.
  • 2009 - Koreja Veriore e lason një satelit me një raketë kundërthënëse, duke shkaktuar reagimin e Kombeve të Bashkuara pasi Koresë komuniste nuk i është lejuar programi bërthamor.