Subkoshienca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Subkoshiencapsikologji, ndërvetëdija është pjesa e mendjes që nuk është aktualisht në vetëdijen fokale.

Përdorimi studimor i termit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala ndërvetëdije përfaqëson një version të anglicizuar nga frangjishtja subkoshiente, të krijuar nga psikologu Pierre Janet (1859-1947), i cili argumentoi se nën shtresat e mendimit kritik funksionet e koshiencës shtrihet një vetëdije që ai e quajti mendje subkoshiente. të mendjes së [1]

Në kuptimin e rreptë psikologjik, mbiemri përkufizohet si "diçka që operon ose ekziston jashtë vetëdijes ". [1]

Locke dhe Kristof shkruajnë se ekziston një kufi për atë që mund të mbahet në vetëdijen e ndërgjegjshme fokale, nevojitet një magazinë shtesë për dijet dhe përvojat e mëhershme, të cilën ata e etiketojnë si subkoshienca.

Psikoanaliza[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sigmund Freud përdori termin "subkoshiencë" në vitin 1893[2][3] për të përshkruar lidhjet dhe impulset të cilat nuk janë të aksesueshme në vetëdije.[4] Më vonë ai e braktisi këtë term për termin jo-vetëdije, duke thënë:

" Nëse dikush flet për subkoshiencës, nuk mund të them nëse është në kuptimin topografik - që tregon diçka që shtrihet nën vetëdije - ose në kuptim kualitativ - diçka që tregon një tjetër vetëdije, diçka të fshehtë, të groposur. Mbase ai person nuk është i qartë për ndonjër prej tyre. E vetmja antitezë e besueshme është ajo në mes vetëdijes dhe jo-vetëdijes."[5][3]

Në 1896, në Letrën 52, Frojdi prezantoi shtresëzimin e proceseve mendore, duke vërejtur se gjurmët e kujtesës herë pas here rregullohen në përputhje me rrethanat e reja. Në këtë teori, ai bëri diferencimin midis Wahrnehmungszeichen ("Tregimi i perceptimit"), Unbewusstsein ("i pandërgjegjshëm") dhe Vorbewusstsein ("i Parandërgjegjshëm "). Nga kjo pikë përpara, Frojdi nuk përdori më termin "subkoshiencë" sepse, sipas mendimit të tij, nuk arriti të dallojë nëse përmbajtja dhe përpunimi kanë ndodhur në mendjen e pavetëdijshme apo të parandërgjegjshme. [6]

Charles Rycroft shpjegon se subkoshienca është një term "që nuk përdoret në shkrimet psikoanalitike". [7] Peter Gay thotë se përdorimi i termit subkoshiencë ku jo-koshienca nënkuptohet si "një gabim i zakonshëm dhe i thënë"; [8] me të vërtetë, "kur [termi] është përdorur për të thënë diçka 'Freudian", është provë që shkrimtari nuk e ka lexuar Frojdin e tij ". [9]

Psikologjia analitike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Carl Jung tha se meqenëse ekziston një kufi në atë që mund të mbahet në vetëdijen e ndërgjegjshme fokale, nevojitet një depo alternative e njohurive dhe përvojave të mëparshme. [10]

"Epoka e Re" dhe modalitete të tjera që synojnë subkoshiencën[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ideja e subkoshiencës si një agjenci e fuqishme ose potente ka lejuar që termi të bëhet i spikatur në Epokën e Re dhe letërsinë vetë-ndihmuese, në të cilën hetimi ose kontrolli i njohurive ose fuqisë së tij të supozuar shihet si i dobishëm. Në komunitetin e Epokës së Re, teknika të tilla si autosugjestioni dhe pohimet besohet se shfrytëzojnë fuqinë e subkoshiencës për të ndikuar në jetën e një personi dhe rezultatet e botës reale, madje shërojnë sëmundjet. Revista Skeptical Inquirer kritikoi mungesën e falsifikimit dhe testueshmërisë së këtyre pretendimeve. Fizikanti Ali Alousi, për shembull, e kritikoi atë si të pakalueshme dhe vuri në dyshim gjasat që mendimet mund të ndikojnë në ndonjë gjë tjetër jashtë kokës. Për më tepër, kritikët kanë pohuar se provat e ofruara janë zakonisht anekdotike dhe se, për shkak të vetë natyrës së përzgjedhjes së raporteve pozitive, si dhe natyrës subjektive të çdo rezultati, këto raporte janë të ndjeshme ndaj paragjykimit të konfirmimit dhe paragjykimit të përzgjedhjes . [11]

Psikologët dhe psikiatër përdorin termin "pa vetëdije" në praktikat tradicionale, ku letërsia metafizike dhe Epoka e Re, shpesh përdorin termin ndërdije. [12] Sidoqoftë, nuk duhet të konstatohet se koncepti i pavetëdijës dhe koncepti i Epokës së Re të ndërdijes janë saktësisht ekuivalent, edhe pse të dy garantojnë marrjen në konsideratë të proceseve mendore të trurit. Psikologët dhe psikiatrit marrin një pamje shumë më të kufizuar të aftësive të pa-vetëdijes sesa përfaqësohen nga përshkrimi i Epokës së Re. Ekzistojnë një numër metodash në përdorim në epokën bashkëkohore të Epokës së Re dhe ato paranormale që prekin këtë të fundit:

Temat transdisiplinare

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Udhëzues i lexuesit për Pierre Janet: Një trashëgimi intelektuale e lënë pas dore
 • Kush po mendon?
 • "The Unconscious: Frequently Asked Questions. What's the difference between 'unconscious' and 'subconscious'?". London: Freud Museum. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Shënime dhe referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Henri F. Ellenberger, The Discovery of the Unconscious (1970)
 2. ^ Freud, Sigmund (1893). « Quelques considérations pour une étude comparative des paralysies organiques et hystériques ». Archives de neurologie, citation in Psychanalyse (fondamental de psychanalyse freudienne), sous les directions d'Alain de Mijolla & Sophie de Mijolla Mellor. Paris, P.U.F, 1996, p. 50.
 3. ^ a b Laplanche, Jean; Pontalis, Jean-Bertrand (1988) [1973]. "Subconscious (pp. 430-1)". The Language of Psycho-analysis (bot. reprint, revised). London: Karnac Books. ISBN 978-0-946-43949-2. {{cite book}}: Lidhje e jashtme në |origyear= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Freud, Sigmund (1966). The Complete Psychological Works of Sigmund Freud Volume I (1886-1899) Pre-Psychoanalytic Publications and Unpublished Drafts. Hogarth Press Limited. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Freud, Sigmund (Vienna 1926; English translation 1927). The Question of Lay Analysis.
 6. ^ Freud, Sigmund (1955). The Complete Psychological Works of Sigmund Freud, Volume II (1893 - 1895). The Hogarth Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Charles Rycroft, A Critical Dictionary of Psychoanalysis (London, 2nd Ed, 1995), p. 175
 8. ^ Peter Gay, Freud: A Life For Our Time (London 2006), p. 453
 9. ^ Peter Gay (ed.), A Freud Reader (London, 1995), p. 576
 10. ^ Jung, Carl (1964). "Approaching the unconscious". Man and his Symbols. Doubleday. fq. 37. ISBN 978-0-385-05221-4. Such material has mostly become unconscious because — in a manner of speaking — there is no room for it in the conscious mind. Some of one's thoughts lose their emotional energy and become subliminal (that is to say, they no longer receive so much of our conscious attention) because they have come to seem uninteresting or irrelevant, or because there is some reason why we wish to push them out of sight. It is, in fact, normal and necessary for us to "forget" in this fashion, in order to make room in our conscious minds for new impressions and ideas. If this did not happen, everything we experienced would remain above the threshold of consciousness and our minds would become impossibly cluttered. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Kaptchuk, T., & Eisenberg, D. (1998). "The Persuasive Appeal of Alternative Medicine". Annals of Internal Medicine. 129 (12): 1061–5. CiteSeerX 10.1.1.694.4798. doi:10.7326/0003-4819-129-12-199812150-00011. PMID 9867762. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja)
 12. ^ In his ("New Thought") work Power of Your Subconscious Mind (1963), Joseph Murphy likens the workings of the subconscious mind to a syllogism. Murphy states (p. 43), "whatever major premise your conscious mind assumes to be true determines the conclusion your subconscious mind comes to in regard to any particular question or problem in your mind." This means that if your major premise is true, then the conclusion that follows your premise must be true also. He shares the following formula.
  "Every virtue is laudable;
  Kindess is a virtue;
  Therefore, kindness is laudable."
  Murphy argues that because your subconscious mind operates like a syllogism one can reap great benefits by utilizing a powerful and positive major premise. He also warns that the opposite could hold true: if one uses a negative, self-defeating major premise, one could reap horrible consequences.