Jump to content

Sulmi ajror

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Helikopterët UH-60 Black Hawk që transportojnë trupa për një stërvitje sulmi ajror.

Sulmi ajror është lëvizja e forcave ushtarake me bazë tokësore me anë të avionëve vertikal të ngritjes dhe uljes (VTOL) - të tilla si helikopteri - për të kapur dhe mbajtur terrenin kyç që nuk është siguruar plotësisht dhe për të përfshirë drejtpërdrejt forcat e armikut prapa linjave të armikut. Përveç stërvitjes së rregullt të këmbësorisë, njësitë e sulmit ajror zakonisht marrin trajnime në teknikat e rrapit, me litar të shpejtë dhe transportin ajror, dhe pajisjet e tyre ndonjëherë projektohen ose modifikohen në terren për të lejuar transport më të mirë brenda avionit.

Komandot e Marinës Mbretërore që përgatiten të zbresin nga një helikopter Royal Marines Lynx nga skuadroni 847 Naval Air (NAS), i përdorur në mbështetjen e shërbimeve të Brigadës 3 Komando. Ata gjithashtu mund të veprojnë si helikopterë sulmues me shtimin e dy fugave të katër raketave antitank të drejtuar me tela TOW.

Manuali i Ushtrisë Amerikane në terren FM 1-02 (FM 101-5-1) përshkruan një "operacion sulmi ajror" si një operacion në të cilin forcat sulmuese (luftimi, mbështetja luftarake dhe mbështetja e shërbimit luftarak), duke përdorur fuqinë e zjarrit, lëvizshmërinë dhe integrimi total i aseteve të helikopterit, manovra në fushën e betejës nën kontrollin e komandantit të manovrës tokësore ose ajrore për të përfshirë dhe shkatërruar forcat e armikut ose për të kapur dhe mbajtur terrene kyçe zakonisht prapa linjave të armikut.

Për shkak të kufizimeve të ngarkesës së transportit të helikopterëve, forcat e sulmit ajror janë zakonisht këmbësoria e lehtë, megjithëse disa automjete luftarake të blinduara, si BMD-1 ruse, janë të dizajnuara për t'iu përshtatur shumicës së helikopterëve ngritës të rëndë, të cilët u mundësojnë forcave sulmuese të kombinojnë lëvizshmërinë ajrore me një shkallë të caktuar. të mekanizimit tokësor. Pa ndryshim, trupat sulmuese varen shumë nga mbështetja e zjarrit ajror të ofruar nga helikopterët sulmues, helikopterët e armatosur dhe/ose avionët me krahë fiks që i shoqërojnë ato. Një koncept i quajtur manovrim vertikal i montuar kërkon aftësinë për të transportuar forcë të lehtë, të motorizuar ose të mekanizuar me peshë të mesme nga avionët VTOL ose super STOL.

Sulmi ajror nuk duhet të ngatërrohet me sulmin ajror, sulmin ajror ose sulmin ajror, të cilat të gjitha i referohen sulmit duke përdorur vetëm avionë (për shembull, bombardimet, përplasjet, etj.). Për më tepër, sulmi ajror nuk duhet të ngatërrohet me një sulm ajror, i cili ndodh kur parashutistët dhe armët dhe furnizimet e tyre hidhen me parashutë nga aeroplanët e transportit, shpesh si pjesë e një operacioni sulmues strategjik.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]