Jump to content

Supersllallomi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skiatori në supersllallom

Supersllallomi është një disiplinë garash e skijimit alpin e që bashku me sllallomin gjigand dhe sllallomin e zakonshëm bën pjesë në skijimin alpin. Ai debutoi si një ngjarje zyrtare në Kupën e Botës gjatë sezonit 1983 dhe u shtua në orarin zyrtar të Kampionatit Botëror në vitin 1987 dhe Lojërat Olimpike Dimërore në vitin 1988.

Ngjashëm me sllallomin e zakonshëm dhe sllallomin e madh supersllallomi përbëhet nga porta të vendosura gjerësisht nëpër të cilat duhet të kalojnë garuesit. Kursi është vendosur në mënyrë që skiatorët të kthehen më shumë sesa në skijimin tatëpjetë, megjithëse shpejtësitë janë akoma shumë më të larta se në sllallomin gjigand (prandaj dhe emri). Secili atlet ka vetëm një garim për të parë kohën më të mirë. Në Lojërat Olimpike, kurset supersllallom zakonisht vendosen në të njëjtat shpate me skijimin tatëpjetës, por me një pikë fillestare më të ulët.

Shtegu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rënia vertikale për një kurs supersllallom duhet të jetë midis 350–650 metres (1,150–2,130 ft) për burra, 350–600 metres (1,150–1,970 ft) për gratë, dhe 250–450 metres (820–1,480 ft) për fëmijë. Në Lojërat Olimpike Dimërore, Kampionatet Botërore të Skijimit FIS dhe Kupat Botërore FIS, minimumet rriten në 400 metres (1,300 ft) si për burrat ashtu edhe për gratë. Kurset normalisht janë të paktën 30 metres (98 ft) në gjerësi, por seksionet me gjerësi më të ulët janë të lejueshme nëse linja dhe terreni para dhe pas e lejojnë atë. Gjerësi më të mëdha mund të kërkohen gjithashtu nëse konsiderohet e nevojshme. Portat duhet të jenë midis 6 metres (20 ft) dhe 8 metres (26 ft) në gjerësi për portat e hapura, dhe midis 8 metres (26 ft) dhe 12 metres (39 ft) në gjerësi për portat vertikale. Distanca midis shtyllave kthyese të portave të njëpasnjëshme duhet të jetë së paku 25 metres (82 ft) Numri i ndryshimeve të drejtimit duhet të jetë së paku 7% e rënies së kursit në metra (6% për Lojërat Olimpike Dimërore, Kampionatet Botërore të Skijimit FIS dhe Kupat Botërore FIS). [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The International Ski Competition Rules, Book IV, Joint Regulations for Alpine Skiing" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2017-12-15. Marrë më 2017-11-26.