Jump to content

Sllallomi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skijimi në sllallom
Shembull i kursit të sllallomit
Poshtë: Skitë e garave të sllallomit FIS 2013, Lartë: Skitë e garave të sllallomit gjigand nga viti 2006

Sllallomi është një disiplinë e skijimit alpin që përfshin skijimin midis shtyllave ose portave. Këto janë të distancuara më afër se ato në sllallom gjigand dhe supersllallom me kthesa më të shpejta dhe të shkurtra. Në planin ndërkombëtar, ky sport organizohet në Kampionatin Botëror të Skive në Alpe, dhe në Lojërat Olimpike Dimërore. Termi mund t'i referohet gjithashtu edhe skijimit në ujë.

Termi sllallom vjen nga fjala "slalåm" e gjuhës norvegjeze: "sla", që do të thotë kodër anësore, dhe "låm", që do të thotë shteg skijimi. [1] Shpikësit e skijimit modern klasifikuan shtigjet sipas vështirësisë së tyre. Slalåm ishte gjithashtu një shteg i përdorur në Telemark nga djem dhe vajza që ende nuk ishin në gjendje të provonin veten në garimet më sfiduese. Ufsilåm ishte një shteg me një pengesë ( ufse ) si një kërcim, një gardh, një kthesë e vështirë, një grykë, një shkëmb (shpesh më shumë se 10 metres (33 ft) lartë) madje dhe më shumë. Uvyrdslåm ishte një shteg me disa pengesa. [2] Një konkurs ushtarak norvegjez në tatëpjetë në vitin 1767 përfshinte një garë drejt greminës midis pemëve "pa u rrëzuar ose thyer skitë". Sondre Norheim dhe skiatorë të tjerë nga Telemark praktikuan uvyrdslåm ose "tatëpjetën e pamatur" ku garuan drejt greminës në një terren të vështirë dhe të paprovuar (p.sh., jashtë pistës). "Gara e skive" e vitit 1866 në Oslo ishte një garë e kombinuar skijim, kërcim dhe sllallom. Në pjesëmarrësit e sllallomit u lejua përdorimi i shtyllave për frenim dhe drejtim, dhe atyre iu dhanë pikë për stilin (qëndrimi i duhur i skiatorit). Gjatë fundit të viteve 1800, skiatorët norvegjezë morën pjesë në të gjitha degët (kërcim, sllallom dhe skijim) shpesh me të njëjtën palë skish. Sllallomi dhe variantet e sllallomit shpesh referoheshin si gara kodrinore. [3]

Rregullat për sllallomin modern u zhvilluan nga Arnold Lunn në vitin 1922 për Kampionatin Kombëtar Britanik të Skijimit dhe u miratuan për skijimin alpin në Lojërat Olimpike Dimërore 1936 . Sipas këtyre rregullave portat shënoheshin nga një palë flamuj në vend të një flamuri të vetëm, ishin rregulluar në mënyrë të tillë që garuesve do tu duhej të përdornin një larmi gjatësish dhe kthesash dhe rangimi ishte vetëm në bazë të kohës në vend të kohës dhe stilit. . [4] [5]

  1. ^ Kunnskapsforlagets idrettsleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget, 1990, p.273.
  2. ^ "NAHA // Norwegian-American Studies". Arkivuar nga origjinali më 18 shtator 2018. Marrë më 5 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Bergsland, E.: På ski. Oslo: Aschehoug, 1946, p.27.
  4. ^ Hussey, Elisabeth. "The Man Who Changed the Face of Alpine Skiing", Skiing Heritage, December 2005, p. 9.
  5. ^ Bergsland, Einar (1952). Skiing: a way of life in Norway. Oslo: Aschehoug.