Jump to content

Skijimi alpin

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skiatorë alpinë

Skijimi alpin është një sport dimëror i cili organizohet në rajonet malore të mbuluara me borë. Quhet skijim alpin për shkak se për herë të parë është filluar dhe është organizuar në Malet e Alpeve. Edhe pse sot ky lloj sporti është përhapur në të gjithë botën dhe luhet në të pesë kontinentet, emri i tij ka mbetur i pandryshuar deri më sot. Qoftë për rekreacion, qoftë për sport, zakonisht praktikohet në vendpushimet e skijimit, të cilat ofrojnë shërbime të tilla si ashensorët e skive, bora artificiale, pastrimi i borës, restorantet dhe patrulla skitare.

Skiatorët " jashtë pistës " - ata që bëjnë ski jashtë kufijve të zonës së skive - mund të përdorin makina bore, helikopterë ose mace bore për t'i dërguar në majë të një shpati, kodre ose mali. Skiatorët mund të përdorin pajisje të specializuara me një mënyrë të thembrave të lira, duke përfshirë lëkura 'ngjitëse' në fund të skive për t'i ndaluar ato të rrëshqasin mbrapsht gjatë një ngjitjeje, pastaj të bllokojnë thembrën dhe të heqin lëkurat për zbritjen e tyre.

Skijimi alpin ka qenë një sport olimpik në Lojërat Olimpike Dimërore që nga viti 1936. [1] Skiatorët elitarë marrin pjesë në Kupën e Federatës Ndërkombëtare të Skitarisë FIS, Kampionatin Botëror dhe Lojërat Olimpike Dimërore.

Llojet më të njohura të skijimit alpin janë:

  1. ^ "Alpine Skiing" (në anglisht). International Olympic Committee. Marrë më 12 mars 2010.