Të huajt në forcat e armatosura gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
three soldiers in SS uniform and wearing fez headgear reading a pamphlet
Fotografi propagandistike e anëtarëve të Divizionit të 13-të SS të SS Handschar me një broshurë të titulluar "Islami dhe Judaizmi", 1943.

Jo-gjermanët në forcat e armatosura gjermane gjatë Luftës së Dytë Botërore ishin vullnetarë, rekrutë dhe ata që u detyruan ndryshe për t'u bashkuar, të cilët shërbenin në forcat e armatosura të Gjermanisë naziste gjatë Luftës së Dytë Botërore. Në propagandën gjermane të kohës së luftës ata që ishin dilnin vullnetarë për shërbim quheshin Freiwillige ("vullnetarë"). Në të njëjtën kohë, shumë jo-gjermanë në forcat e armatosura gjermane ishin rekrutë ose të rekrutuar nga kampet e të burgosurve të luftës.

Sfondi dhe historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi Freiwillige u përdor në propagandën naziste për të përshkruar evropianët jo-gjermanë (as Reichsdeutsche e as Volksdeutsche) të cilët dolën vullnetarë për të luftuar për Rajhun e Tretë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Megjithëse të rekrutuar kryesisht nga vendet e pushtuara, ato gjithashtu erdhën nga kombet aleate, neutrale, madje dhe armike. Nga prilli i vitit 1940 e më tej, Himmler filloi të rekrutojë burra për Waffen-SS nga popullsitë e Evropës Perëndimore dhe Veriore të Norvegjisë dhe vendeve të ulëta.[1] Më 1941, Divizioni SS-Viking i përbërë nga vullnetarë flamanë, holandezë, danezë dhe norvegjezë u formua dhe u vendos nën komandën gjermane.[2] Pas pak kohësh, trupat Waffen-SS u shtuan nga Letonia, Estonia dhe gjetkë.[3]

Kur ushtarët e Ushtrisë së Kuqe u kapën nga forcat pushtuese gjermane për shembull, një numër i konsiderueshëm i të burgosurve të luftës filluan menjëherë të ndihmojnë Wehrmacht.[4] Së bashku me forcat aleate të nazistëve, rusët përbënin "kontigjentin më të madh të trupave ndihmës të huaj në anën gjermane me mbi 1 milion burra".[5] Shumë nga vullnetarët e huaj luftuan ose në Waffen-SS ose Wehrmacht. Në përgjithësi, trupat jo-gjermanike lejoheshin në Wehrmacht, ndërsa vullnetarët gjermanikë u rekrutuan në shërbim të Waffen-SS, si pjesë e "ushtrisë pan-gjermanike" të së ardhmes të drejtuar nga propaganda.[6] Përveç ndihmës ndaj gjermanëve për të luftuar, njësitë e huaja ndihmëse në të gjithë Evropën e pushtuar ruanin rendin e detyruar në territoret e okupuara, mbikëqyrnin punën e detyruar, morën pjesë në luftën e sigurisë naziste dhe ndihmuan në vrasjen e popullatës hebreje gjatë Holokaustit.[7]

Frontin Lindor vullnetarët dhe rekrutët në Ostlegionen përbëheshin nga një forcë luftarake ekuivalente me 30 divizione gjermane deri në fund të vitit 1943. Nga mesi i vitit 1944 mbi 600,000 trupa të Legjioneve/Trupave Lindore u mblodhën nën komandën e gjeneralit Ernst-Gusht Köstring, duke origjinuar kryesisht nga periferia e perandorisë Sovjetike; ato përbëheshin nga pakicat myslimane jo-sllave si turkestanët, tatarët e Vollgës, Kaukazianët e Veriut dhe Azerbajxhanasit, si dhe gjeorgjianët dhe armenët.[8] Efektiviteti i përgjithshëm i bashkëpunëtorëve ushtarakë të Gjermanisë naziste u përshkrua nga një komandant gjerman si një e pesta e mirë, një e pesta e keqe dhe tre e pesta jo konsistente.[9]

Pika e regjistrimit të Legjionit Estonez, 1942

Shumë nga vullnetarët e huaj luftuan nën flamurin e swastikës nga zonat jashtë Evropës dhe ishin të motivuar nga një dëshirë për lirinë e kombeve të tyre kundër sundimit Sovjetik ose Imperializmit Britanik.[3] Duke vendosur vullnetarët nga Evropa Lindore, të cilët luftuan së bashku me gjermanët, në kontekst, historiani gjerman Rolf-Dieter Müller komenton se njerëzit në vendet nga Finlanda në Rumani "papritmas u gjetën të zënë midis çekiçit të 'kuq' dhe kudhrës 'kafe' ", duke i lënë atyre pak mundësi; "tronditja e tyre kolektive e mëvonshme ndaj pamëshirshmërisë gjermane u tejkalua vetëm nga mospëlqimi dhe madje urrejtja e tyre ndaj Bashkimit Sovjetik".[10]

Trupat jo-gjermane kështu përbënin një gamë të gjerë etnike, duke filluar nga popujt kryesisht turkik në Ostlegionen e deri te sllavët muslimanëDivizionin e 13-të malor Waffen të SS Handschar dhe Indianët e Legjionit Indische (Ushtria Kombëtare Indiane luftoi kundër britanikëve në anën japoneze). Për shumicën e vullnetarëve nga komunitetet muslimane, armiqësia e tyre kundër Sovjetikëve buronte nga ndjenjat e tyre anti-ruse, impulset fetare (përçmimi i tyre për ateizmin Sovjetik për shembull), shoqëruar nga përvoja negative e politikave të Stalinit për kombësinë, dhe nga prishja përkatëse e mënyrës së tyre të jetës.[5]

Në fund të fundit, bashkëpunëtorët evropianë mbetën në vartësi të mbikëqyrjes gjermane dhe "ishin lidhur me një litar të shkurtër".[11] Rolf-Dieter Müller i vendos shifrat për aleatët evropianë të Wehrmacht dhe vullnetarët që luftuan në fushatën lindore në afërsisht një milion njerëz në total, për të cilat ai pretendon se japin një arsye thelbësore për të "rivlerësuar" "dimensionet ushtarake" të bashkëpunimit në tërësi.[12] Sipas vlerësimit të Müllerit, Wehrmacht nuk do të kishte qenë i aftë të arrinte në Moskë në 1941, nëse nuk do të ishin rekrutët finlandezë, hungarezë dhe rumunë; operacionet në Vollgë dhe Kaukaz më 1942 do të kishin ndalur pa forcat shtesë; dhe pas katastrofës në Stalingrad, ishin rekrutët dhe vullnetarët e huaj (60,000 trupa) që luftuan partizanët në Ballkan, të cilët u mundësuan gjermanëve të stabilizonin Frontin Lindor në Finlandë dhe Ukrainë.[13] Müller gjithashtu u kujton lexuesve me kujdes se në krye të ndihmës së bashkëvendosur të bashkëpunëtorëve, miliona punëtorë të huaj u detyruan të ndihmojnë t'u sigurojnë nazistëve burimet e nevojshme materiale për të vazhduar luftën shumë më gjatë sesa përndryshe do të ishte e mundur pa mundimet e tyre.[13]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Stein 1984, pp. 150, 153.
 2. ^ Höhne 2001, p. 459.
 3. ^ a b Motadel 2014, p. 221.
 4. ^ Müller & Ueberschär 1997, p. 218.
 5. ^ a b Müller 2012, p. 157.
 6. ^ Hartmann 2013, p. 32.
 7. ^ Hilberg 1992, pp. 87–102.
 8. ^ Motadel 2014, p. 220.
 9. ^ Hartmann 2013, p. 33.
 10. ^ Müller & Ueberschär 1997, p. 177.
 11. ^ Hartmann 2013, p. 34.
 12. ^ Müller 2012, p. 255.
 13. ^ a b Müller 2012, p. 256.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Hartmann, Christian (2013). Operation Barbarossa: Germany’s War in the East, 1941–1945. Oxford and New York: Oxford University Press.  9780-19966-078-0.
 • Hilberg, Raul (1992). Perpetrators, Victims, Bystanders: The Jewish Catastrophe, 1933–1945. New York, NY: Aaron Asher Books.  978-0-06-019035-4. OCLC 25410526.
 • Höhne, Heinz (2001). The Order of the Death’s Head: The Story of Hitler’s SS. New York: Penguin Press.  978-0-14139-012-3.
 • Motadel, David (2014). Islam and Nazi Germany's War. Cambridge, MA: The Belknap Press of Harvard University Press.  978-0-67472-460-0.
 • Müller, Rolf-Dieter; Ueberschär, Gerd R. (1997). Hitler’s War in the East: A Critical Assessment. New York: Berghahn Books.  1-57181-068-4.
 • Müller, Rolf-Dieter (2012). The Unknown Eastern Front: The Wehrmacht and Hitler’s Foreign Soldiers. New York: I.B. Taurus.  978-1-78076-072-8.
 • Stein, George (1984) [1966]. The Waffen-SS: Hitler's Elite Guard at War 1939–1945. Ithaca, NY: Cornell University Press.  978-0801492754.

Lexim i mëtejshëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]