Jump to content

Tallava

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tallavaja është një zhanër muzikor me origjinë nga bashkësitë shqipfolëse romeKosovë si dhe në Maqedoninë e Veriut, me prani në Shqipëri . [1] [2] Me origjinë nga komuniteti rom në Kosovë në vitet 1990, ajo evokon stile muzikore rajonale ballkanike (p.sh. mikrotone, glissando vokale dhe instrumente të caktuara muzikore) dhe është bërë e njohur në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut. [3] Ai identifikohet si pjesë e zhanrit më të gjerë Pop-folkEvropës Juglindore, i cili përfshin Chalga nga Bullgaria, Skiladiko nga Greqia, Manele nga Rumania dhe Turbo-folk nga Serbia. [4]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tallavaja e ka origjinën në vitet 1980 dhe 1990 në zonat shqipfolëseKosovës, të krijuar nga bashkësia e pakicës etnike ashkalije ( rome ). [3] Emri rrjedh nga fjala rome tel o vas, që do të thotë "nën dorë", duke iu referuar kërcimit Chochek ku duart tunden me delikatesë. [5] Refugjatët shqiptarë të Kosovës nga Lufta e KosovësMaqedoninë e Veriut e kishin sjellë me vete muzikën e tyre, përfshirë Tallavanë. [3] Që atëherë ajo është përqafuar edhe nga romët joshqipfolës në Maqedoninë e Veriut. [3]

Identiteti dhe reputacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tallavaja zë një vend aspak të qartë në ndërgjegjen popullore të dyjëzuar; ajo festohet dhe shahet nga komuniteti më i gjerë shqiptar. Në mendjet e shumë njerëzve, origjina e saj ashkalije e mbush atë me një konotacion të klasës më të ulët dhe shpesh përçmohet. Megjithatë, tallavaja është jashtëzakonisht e njohur dhe nga shumëkush konsiderohet e nevojshme për çdo festë, veçanërisht për një martesë. [6] Muzikanti rom i Kosovës, Bajram "Kafu" Kinolli, sugjeron se është vetëm racizmi ai që i dha statusin e ulët tallavës: “Duke pasur parasysh se ishin romët, ashkalitë dhe egjiptianët ata që kultivonin më së shumti tallava dhe se ata janë në krizë sa i përket paraqitjes së kulturës së tyre… disa njerëz e etiketojnë atë si degradim, sidomos sot kur fjala 'tallava' është një term i ndyrë, i pisët dhe degradues për çdo gjë në Kosovë”. [7]

  1. ^ Samson, Jim (2013). Music in the Balkans. BRILL. ISBN 978-9004250383. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gail Warrander and Verena Knaus (2010). Kosovo. BRADT. ISBN 9781841623313. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ a b c d Samson 2013.
  4. ^ Natalie Bayer (2009). Crossing Munich. Silke Schreiber. ISBN 978-3-88960-108-7. Formen wie: tallava in Albanien, chalga in Bulgarien, skiládiko in ... in Rumänien, turbo folk in Serbien usw {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Carol Silverman (24 maj 2012). Romani Routes: Cultural Politics and Balkan Music in Diaspora. Oxford University Press. fq. 36–. ISBN 978-0-19-530094-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Kika, Ardit. "The Sounds of Tallava". Prishtina Insight. Marrë më 3 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Kika, Ardit. "The Sounds of Tallava". Prishtina Insight. Marrë më 3 shtator 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)