Taluti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Taluti (Arabisht: طالوت‎, romanizuar: Ṭālūt) është një personazh në Kuran i identifikuar tradicionalisht me mbretin izraelit Saul,[1] pasi ai thuhet se është mbreti (مَـلِـك, malik) i Izraelit. Ai identifikohet gjithashtu me Gedeonin, me arsyetimin se Kurani i referohet të njëjtit incident të pirjes nga një lumë siç gjendet në Librin e Gjyqtarëve (7:5-7) të Biblës Hebraike,[2] krahas të tjerave. faktorët që lidhen me këtë të fundit.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Talut ka një etimologji të pasigurt. Ndryshe nga shumica e figurave të tjera që gjenden në Biblën Hebraike dhe në Kuran, emri arab nuk është i ngjashëm me emrin hebraik (שָׁאוּל‎, Šāʾūl). Sipas shpjeguesve myslimanë, Talut do të thotë "i gjatë" dhe i referohet shtatit të jashtëzakonshëm të Saulit, i cili do të ishte në përputhje me tregimin biblik.[3] Në shpjegimin e emrit, interpretues të tillë si studiuesi i shekullit të 11-të Ebu Ishak eth-Tha'labi mendojnë se në këtë kohë, mbreti i ardhshëm i Izraelit do të njihej nga lartësia e tij; Samueli vendosi një masë, por asnjë person në Izrael nuk arriti lartësinë e mjaftueshme përveç Saulit.

Rrëfimi në Kuran[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas kohës së Musait (Moisiu), izraelitët filluan të kërkonin një mbret për t'i udhëhequr ata në luftë kundër armiqve të tyre. Rrjedhimisht, Taluti u emërua mbret nga një profet i paidentifikuar i Bijve të Izraelit, i cili njoftoi se Allahu kishte zgjedhur Talutin si mbretin e ri të Izraelit. Izraelitët vunë në dyshim vendimin e profetit, duke mos pasur respekt për Talutin për shkak të mungesës së pasurisë së tij. Profeti më pas u tha atyre se Taluti ishte më i favorizuar se ata. Ai dallohej nga të tjerët për njohuritë e tij të mëdha dhe për fizikun e tij. Një shenjë e rolit të tij të drejtë si mbret ishte se Allahu e kishte kthyer Arkën e Besëlidhjes në Izrael për izraelitët. Taluti e sprovoi popullin e tij në një lumë: kush pinte prej tij nuk do ta ndiqte atë në betejë, përveç atij që merrte prej tij një grusht. Shumë prej tyre pinin, por vetëm besimtarët guxuan. Taluti më pas i udhëhoqi izraelitët drejt fitores mbi ushtrinë e Goliathit, i cili u vra nga Dauti (Davidi). Taluti nuk konsiderohet të jetë profet (نَـبِي‎, nabī) i Allahut, por përkundrazi një mbret i caktuar hyjnor.

Hadithi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Taluti përmendet gjithashtu në një hadith (حَـديـث‎, 'transmetim'): "Transmeton El-Bara: Shokët e Muhamedit, të cilët morën pjesë në Bedr, më thanë se numri i tyre ishte ai i shokëve të Talutit që kaluan lumin (e Jordanit) me të, dhe ata ishin mbi treqind e dhjetë burra. Pasha Allahun, askush nuk e kaloi lumin me të, veçse një besimtar."[4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ M. A. S. Abdel Haleem: The Qur'an, a new translation, note to 2:247.
  2. ^ Gjyqtarët 7:5-7
  3. ^ Leaman, Oliver, The Quran, An Encyclopedia, 2006, p.638.
  4. ^ Bukhari: Book 5: Volume 59: Hadith 293: Military Expeditions led by the Prophet (Al-Maghaazi)