Jump to content

Tezja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tezja ose Tezeja është një femër e cila përndryshe është motra e nënës së një personi të caktuar. Tezja i takon brezit të dytë të afërsisë biologjike me një afërsi gjenetike prej 25%. Ndryshe quhet edhe motërmëma. Në disa mese tona, djali i tezes zakonisht quhet tezak kurse vajza e tezes quhet tezake.

Ekuivalenti i tezes nga ana e babait është halla. Nganjëherë termi teze, në gjuhën e folur, në shenjë respekti përdoret edhe për një person të veçantë të gjinisë femërore me të cilën nuk ekziston kurrfarë lidhje gjaku.

Ndryshimet kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në disa kultura, nuk ekziston asnjë term i vetëm gjithëpërfshirës që përshkruan lidhjen farefisnore të një personi me motrën ose motrën e tyre femër prindërore ose vjehrrin femër prindërore. Në vend të kësaj, ka terma specifikë që përshkruajnë lidhjen farefisnore të një personi me motrën ose motrën femër të nënës së tyre dhe lidhjen farefisnore të një personi me motrën ose motrën femër të babait të tyre, sipas tabelës së mëposhtme:

Terma për teze dhe hallë
Gjuha Motra e nënës Motra e babait
Kurdisht Xaltîk (IPA: xɑːltiːk) Metik (IPA: mɛtɪk)
Arabisht خالة (khaleh) عمّة (ammeh)
Hindi Mausi Bua
Koreanisht 이모 (Imo) 고모 (Gomo)
Maratisht Mavashi Aatya
Persisht (خاله)khaleh (عمّه)ammeh
Polonisht ciotka (diminutive: ciocia) stryjna (diminutive: stryjenka)
Suedisht moster faster
Turqisht teyze hala


Shiko dhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]