Jump to content

Theofilakt Simokata

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Theofilakt Simokata (greqishtja bizantine : Θεοφύλακτος Σιμοκάτ(τ)ης - Theophylaktos Simokat(t)es ; Latin: Theophylactus Simocatta) [1] ishte një historiograf bizantin i fillimit të shekullit VII, që mund të renditet si historiani i fundit i Antikitetit të Vonë, duke shkruar në kohën e Herakliut (rreth vitit 630) për perandorin e ndjerë Maurice (582–602). [2] Në shkrimet e tij gjejmë të dhëna edhe për Ilirinë dhe ilirët.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Perandori bizantin Herakliu pranoi nënshtrimin e mbretit sasanid Khosrau II - gjatë kohës së Simokatas (pllakë nga një kryq. Smalt Champlevé mbi bakër të praruar, 1160–1170, Meuse Valley). E vendosur në Luvër .

Simokata njihet më së shumti si autori i një historie në 8 libra, të mbretërimit të perandorit Maurice (582–602), për të cilën periudhë ai është autoriteti më i mirë dhe më i vjetër. Megjithatë, vepra e tij është më e ulët se ajo e Prokopit dhe stili i tij i vetëdijshëm i klasicizimit është pompoz, por ai është një burim i rëndësishëm informacioni në lidhje me sllavët e shekullit VII, avarët dhe persët, dhe fundin tragjik të perandorit. [3] Ai përmend luftën e Herakliut kundër persëve (610–28), por jo atë kundër arabëve (fillimi i vitit 629), kështu që ka të ngjarë që ai të ketë shkruar rreth vitit 630. Ndër burimet e tij ai përdori historinë e Gjonit të Epifanisë.

Edward Gibbon shkruan:

Mungesa e tij për të gjykuar e bën atë të përhapur në vogëlsira dhe të përmbledhur në faktet më interesante. [4]

Pavarësisht nga kjo, besueshmëria e përgjithshme e Simokatas pranohet. Historia përmban një hyrje në formën e një dialogu midis Historisë dhe Filozofisë .

Nikola Koperniku përktheu vargje greke të Teofilaktit në prozën latine dhe e bëri përkthimin e tij, kushtuar xhaxhait të tij Lucas Watzenrode, botuar në Kraków në vitin 1509 nga Johann Haller. Ishte i vetmi libër që Koperniku nxori ndonjëherë për llogari të tij. [5]

Simokata ishte gjithashtu autor i Problemeve Fizike, një vepër mbi historinë natyrore, [6] dhe e një koleksioni prej 85 esesh në formë epistolaresh. [7]

Në lidhje me Lindjen e Largët, Simokata shkroi një përshkrim përgjithësisht të saktë të ribashkimit të Kinës nga perandori Wen (rr. 581-604 pas Krishtit) të Dinastisë Sui, me pushtimin e dinastisë rivale Chen në Kinën jugore, duke i vendosur saktë këto ngjarje brenda periudhës së sundimit të sundimtarit bizantin Maurice. [8] Simokata dha gjithashtu informacion të përciptë rreth gjeografisë së Kinës së bashku me zakonet dhe kulturën e saj, duke i konsideruar njerëzit e saj "idhujtar", por të mençur në qeverisje. [8] Ai tregoi gjithashtu se si sundimtari u quajt Taisson, kuptimi i të cilit ishte "Biri i Zotit", ndoshta rrjedh nga kinezi Tianzi (Biri i Qiellit, një titull i perandorit të Kinës) apo edhe emri i sundimtarit bashkëkohor Perandorit Taizong të Tang. [9]

Quaestiones physicae, 1597 [10]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Snub-nosed cat". Other forms of the name are Simocattos and Simocatos.
  2. ^ J.D.C. Frendo, "History and Panegyric in the Age of Heraclius: The Literary Background to the Composition of the 'Histories' of Theophylact Simocatta", Dumbarton Oaks Papers, 1988.
  3. ^ Important editions published in 1609, ed. pr. by J. Pontanus, and C.G. de Boor in 1887.
  4. ^ E. Gibbon, The History Of The Decline And Fall Of The Roman Empire, The Folio Society (1997), s.v. "Simocatta".
  5. ^ Angus Armitage, The World of Copernicus, pp. 75–77.
  6. ^ Cf. ed. J. Ideler in Physici et medici Graeci minores, i. 1841.
  7. ^ The best edition is published in the prestigious Bibliotheca Teubneriana: Zanetto, Ioseph [Giuseppe] (1985). "Theophylacti Simocatae epistulae" [The Letters of Theophylactus Simocata]. Bibliotheca Scriptorum Graecorum et Romanorum Teubneriana (në greqisht dhe latinisht). Leipzig: BSB B.G. Teubner Verlagsgesellschaft. ISSN 0233-1160. The letters were translated into Latin by Copernicus in 1509, reprinted in 1873 by F. Hipler in Spicilegium Copernicanum. See also Zanetto, Giuseppe (2013). "Romanzo greco ed epistolografia: il caso di Teofilatto Simocatta". Lettere, mimesi, retorica: studi sull'epistolografia letteraria greca di età imperiale e tardoantica (në italisht). Lecce–Brescia: Pensa Multimedia. fq. 469–491. ISBN 9788867600977.
  8. ^ a b Yule (1915), pp 29-31.
  9. ^ Yule (1915), p. 29, footnote #4.
  10. ^ Quaestiones physicae (në latinisht). Leiden: Jan Paedts Jacobszoon. 1597.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]