Jump to content

Historia natyrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tabelat e historisë natyrore, nga Ephraim Chambers - 1728 Cyclopædia
Muzeu i Shkencave të NatyrësShkup - Maqedoni

Historia natyrore është një sferë hulumtimi që përfshin organizmat, duke përfshirë kafshët, kërpudhat dhe bimët, në mjedisin e tyre natyror, duke u mbështetur më shumë në aspektet e vëzhgimit sesa metodat eksperimentale të studimit.[1] Një person që studion historinë natyrore quhet natyralist ose historian natyror. [2] [3]

Historia natyrore përfshin edhe kërkimet shkencore, por nuk kufizohet vetëm në të. [4] Ajo ngërthen në vete studimin sistematik të çdo kategorie të objekteve ose organizmave natyrorë. [5] Pra, ndërsa ajo daton nga studimet në botën antike greko-romake dhe botën mesjetare arabe, deri tek te kontributi i natyralistëve të Rilindjes evropiane, historia e sotme natyrore është një ombrellë ndërdisiplinore e shumë disiplinave shkencore; psh, gjeobiologjia ka një natyrë të fortë multidisiplinare.[6] [7] [8] [9]

 1. ^ Natural History WordNet Search, princeton.edu.
 2. ^ American Museum of Natural History, Mission Statement Arkivuar 4 qershor 2011 tek Wayback Machine
 3. ^ Field Museum, Mission Statement Arkivuar 3 janar 2012 tek Wayback Machine
 4. ^ With natural history articles more often published today in science magazines than in academic journals.(Natural History WordNet Search, princeton.edu.
 5. ^ H. W. Greene and J. B. Losos, "Systematics, Natural-History, and Conservation – Field Biologists Must Fight a Public-Image Problem," Bioscience 38 (1988): 458–462
 6. ^ Brown, Lesley (1993), The New shorter Oxford English dictionary on historical principles, Oxford [Eng.]: Clarendon, ISBN 978-0-19-861271-1 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Thomas Lowe Fleischner, The Way of Natural History, Trinity University Press, 2011.
 8. ^ Marston Bates, The nature of natural history, Scribners, 1954.
 9. ^ D. S Wilcove and T. Eisner, "The impending extinction of natural history," Chronicle of Higher Education 15 (2000): B24
 • Allen, David Elliston (1994), The Naturalist in Britain: a social history, New Jersey: Princeton University Press, fq. 270, ISBN 0-691-03632-2 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Liu, Huajie (2012), Living as a Naturalist, Beijing: Peking University Press, fq. 363, ISBN 978-7-301-19788-2 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Peter Anstey (2011), Two Forms of Natural History Arkivuar 9 gusht 2011 tek Wayback Machine, Early Modern Experimental Philosophy.
 • Atran, Scott (1990), Cognitive Foundations of Natural History: Towards an Anthropology of Science, Cambridge, UK: Cambridge University Press, fq. 376, ISBN 978-0-521-43871-1 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Farber, Paul Lawrence (2000), Finding Order in Nature: The Naturalist Tradition from Linnaeus to E. O. Wilson. Johns Hopkins University Press: Baltimore.
 • Kohler, Robert E. (2002), Landscapes and Labscapes: Exploring the Lab-Field Border in Biology. University of Chicago Press: Chicago.
 • Mayr, Ernst. (1982), The Growth of Biological Thought: Diversity, Evolution, and Inheritance. The Belknap Press of Harvard University Press: Cambridge, Massachusetts.
 • Rainger, Ronald; Keith R. Benson; and Jane Maienschein (eds) (1988), The American Development of Biology. University of Pennsylvania Press: Philadelphia.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]