Tortë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Tortë e kaftë

Tortë është një formë e ushqimit të ëmbël të bërë nga mielli, sheqeri dhe përbërësit e tjerë, që zakonisht piqet. Në format e tyre më të vjetra, ëmbëlsirat ishin modifikime të bukës, por ëmbëlsira tani mbulojnë një gamë të gjerë të përgatitjeve që mund të jenë të thjeshta ose të përpunuara, dhe që ndajnë veçori me ëmbëlsira të tjera të tilla si kulaçet, mafishe etj.

Përbërësit më të përdorur të tortës përfshijnë miellin, sheqerin, vezët, gjalpin ose vajin ose margarinë, një lëng dhe agjentët e lëngshëm, siç janë [[Bikarbonati i natriumit|sodë buke] ose pluhur pjekje. Përbërësit e tjerë shtesë dhe aromatizuesit përfshijnë fruta të konservuara, të ëmbëlsuara ose të freskëta, arra, kakao, dhe ekstrakte të tilla si vanilje, me zëvendësime të shumta për përbërësit kryesorë. Cmbëlsirat gjithashtu mund të plotësohen me konserva frutash, arra ose salca ëmbëlsirë (si krem pastiçeri), glazurë me krem gjalpi ose glazurë të tjera, dhe të zbukurohen me marzipan, kufijtë e gypave ose frutat e ëmbëlsuara.

Torta shpesh shërbehet si një pjatë festive në raste ceremoniale, siç janë dasma, përvjetore dhe ditëlindje. Ka receta të panumërta për torta; disa janë të ngjashme me bukën, disa janë të pasura dhe të hollësishme, dhe shumë janë të vjetra. Bërja e tortës nuk është më një procedurë e ndërlikuar; ndërsa në një kohë një punë e konsiderueshme hyri në bërjen e tortës (veçanërisht përzierja e shkumave të vezëve), pajisjet dhe udhëzimet e pjekjes janë thjeshtuar në mënyrë që edhe më amatori i kuzhinierëve të mund të pjek një tortë.