Trupi i ngurtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendodhja e një trupi të ngurtë përcaktohet nga vendodhja e qendrës së tij të masës dhe nga qëndrimi i tij (të paktën gjashtë parametra në total). [1]

fizikë, një trup i ngurtë, i njohur gjithashtu si një objekt i ngurtë, [2] është një trup i ngurtë në të cilin shformimi është zero ose i papërfillshëm. Largësiamidis çdo dy pikave të dhëna në një trup të ngurtë mbetet konstante në kohë pavarësisht nga forcat e jashtme ose momentet e ushtruara mbi të. Një trup i ngurtë zakonisht konsiderohet si një shpërndarje e vazhdueshme e masës .

Në studimin e relativitetit special, një trup krejtësisht i ngurtë nuk ekziston; dhe objektet mund të supozohen të jenë të ngurtë vetëm nëse nuk lëvizin afër shpejtësisë së dritës. Në mekanikën kuantike, një trup i ngurtë zakonisht mendohet si një koleksion pikash materiale . Për shembull, molekulat (që përbëhen nga pikat materiale: elektronet dhe bërthamat) shihen shpesh si trupa të ngurtë (shih klasifikimin e molekulave si rotorë të ngurtë ).

  1. ^ Lorenzo Sciavicco, Bruno Siciliano (2000). "§2.4.2 Roll-pitch-yaw angles". Modelling and control of robot manipulators (bot. 2nd). Springer. fq. 32. ISBN 1-85233-221-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Andy Ruina and Rudra Pratap (2015). Introduction to Statics and Dynamics. Oxford University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (link: )