Tumat Ilire në lokalitetin Boka në Përçevë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Tumat Ilire në lokalitetin Boka në Përçevë
Tumat ilire në Bokë të Përçevës2.jpg
Lloji Arkeologjike
Vendndodhja Përçevë, Klinë, Kosovë
Ndërtuar Parahistori
Emri zyrtar: Lokalitet Arkeologjik / Rezervat
Lloji Nën mbrojtje
Nr. i referencës 3597

Tumat Ilire në lokalitetin Boka në Përçevë është një monument i trashëgimisë kulturore në Përçevë, Klinë, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkeologjik", i miratuar me numër.

Historiku[redakto | përpunoni burim]

Nekropoli i tumave të Bokës së Përçevës gjendet pak kilometra në veriperëndim të lokalitetit të Gllarevës. Nekropoli i takon kohës së bronzit të zhvilluar (të vonë) dhe hekurit të hershëm, si dhe është karakteristik për numrin e madh të tumave të vendosur në një kompleks të gjerë. Nëntëmbëdhjetë tuma janë evidentuar këtu nga të cilat shtatë sosh janë hulumtuar gjatë viteve shtatëdhjetë të shekullit të kaluar. Nga materiali i pasur arkeologjik zbuluar këtu, e që përbëhej nga inventarët e varreve tumulare, vërehen objekte të ndryshme si armë, zbukurime dhe enë qeramike të cilësisë së lartë për kohën në fjalë, si dhe këto fakte të pakontestueshme që konfirmojnë gjurmët e një popullsie mjaft të avancuar të etnisë autoktone dardane.[2]

Galeria[redakto | përpunoni burim]

Referencat[redakto | përpunoni burim]

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016. 
  2. ^ Tumat Ilire në lokalitetin Boka në Përçevë (Klinë)

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]