Turbina me avull

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Helika e një turbinë moderne me avull përdoret në një termocentral

Një turbinë me avull është një pajisje që nxjerr energji termike nga avulli nën presion dhe e përdor atë për të bërë punën mekanike në një bosht të prodhimit rrotullues. Modeli modern u shpik nga Sir Charles Parsons në vitin 1884 [1].

Për shkak se turbina gjeneron lëvizje rrotulluese, ajo është veçanërisht e përshtatshme për t'u përdorur për të nxitur një gjenerator elektrik - rreth 90% e gjithë prodhimit të energjisë elektrike në Shtetet e Bashkuara (1996) është nga përdorimi i turbinave me avull [2].

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një turbinë me avull industriale 250 kW e viti 1910 (djathtas) të lidhura direkt me një gjenerator (majtas).

Pajisja e parë e cila mund të klasifikohet si një turbinë me avull e llojit reaksion, ishte mpak më shumë se sa një lodër, Aeolipile klasik, i përshkruar në shekullin e parë nga matematikani grek, Heroi ng Aleksandria në Egjiptin romak [3][4][5]. Turbinat me avull janë përshkruar edhe nga italiani Giovanni Branca (1629)[6] dhe John Wilkins në Angli (1648) [7].

Llojet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Turbinat me avull janë bërë në një shumëllojshmëri të madhësive që variojnë nga njësitë e vogla (të rralla) <0.75 kW (<1 hp) që përdoren si disqe mekanike për pompa, kompresorë dhe disqe për pajisje të tjera, e deri në turbina prej 1 500 000 kW (1.5 GW; 2 000 000 hp) që përdoret për të gjeneruar energji elektrike. Ka disa klasifikime për turbinat me avull moderne.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Encyclopædia Britannica (11 shkurt 1931). "Sir Charles Algernon Parsons (British engineer) - Britannica Online Encyclopedia". Britannica.com. Marrë më 2010-09-12. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Wiser, Wendell H. (2000). Energy resources: occurrence, production, conversion, use. Birkhäuser. f. 190. ISBN 978-0-387-98744-6. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ turbine. Encyclopædia Britannica Online
 4. ^ A new look at Heron's 'steam engine'" (1992-06-25). Archive for History of Exact Sciences 44 (2): 107-124.
 5. ^ O'Connor, J. J.; E. F. Robertson (1999). Heron of Alexandria. MacTutor
 6. ^ "Power plant engineering". P. K. Nag (2002). Tata McGraw-Hill. p.432. ISBN 978-0-07-043599-5
 7. ^ Taqi al-Din and the First Steam Turbine, 1551 A.D., web page, accessed on line October 23, 2009; this web page refers to Ahmad Y Hassan (1976), Taqi al-Din and Arabic Mechanical Engineering, pp. 34-5, Institute for the History of Arabic Science, University of Aleppo.

Shkrime të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Cotton, K.C. (1998). Evaluating and Improving Steam Turbine Performance (në anglisht).
 • Parsons, Charles A. (1911). The Steam Turbine  (në anglisht). University Press, Cambridge.
 • Traupel, W. (1977). Thermische Turbomaschinen (në gjermanisht).
 • Thurston, R. H. (1878). A History of the Growth of the Steam Engine (në anglisht). D. Appleton and Co.