Turizmi në Prishtinë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Xhamia e Jashar Pashës Prishtinë
Disa foto në vende të ndryshme të Prishtinës

Turizmi në Prishtinë tërhoqi 36,186 vizitorë të huaj në vitin 2012, që përfaqëson 74.2% të të gjithë vizitorëve që kanë vizituar Kosovën gjatë atij viti. Vizitorët e huaj kryesisht vijnë nga vende si Shqipëria, Turqia, Gjermania, Shtetet e Bashkuara, Sllovenia dhe Maqedonia,por edhe nga vende të tjera. Disa nga vendet më të vizituara në Prishtinë janë Liqeni i Batllavës dhe Shpella e Mermerit të Gadimes, të cilat janë gjithashtu ndër vendet më të vizituara në Kosovë.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prishtina është destinacioni i parë turistik dhe portë kryesore ajrore në Kosovë. Numri i vizitorëve të huaj që kanë vizituar Prishtinën gjatë vitit 2012 u rritën me më shumë se 10 mijë vizitorë që nga viti 2008, kur ishin 25,434 vizitorë. Gjatë tremujorit të parë të vitit 2013 numri i hoteleve në Prishtinë ishte 24 nga 102 hotele që ishin gjithsej në Kosovë dhe gjatë tremujorit të tretë të vitit 2013, 18.85% e kapacitetit të hotelit janë përdorur dhe gjatë së njëjtës periudhë të atij viti,në Prishtinë 423 dhoma ishin me një shtrat, 268 dhoma me dy shtretër, 13 dhoma me tre krevate, 49 apartamente dhe 6 banorë.

Që nga viti 2009, Shoqata e Turizmit të Kosovës organizon një Panair vjetor të Turizmit në Prishtinë, i cili synon të tërheqë vizitorë të huaj në Kosovë. Në Panairin Ndërkombëtar të Turizmit të mbajtur në Tokio, Japoni, në vitin 2013, janë paraqitur paketa 4 ditore që një turist nga Azia mund të gëzojë në Kosovë, duke filluar nga Prishtina, pastaj duke vazhduar në Pejë, Gjakovë dhe duke përfunduar në Prizren.

Prishtina është një vend i njohur si një qendër universitare studentësh nga vende të rajoneve si Shqipëria, Maqedonia, Mali i Zi dhe Serbia dhe përfaqëson një rrafshnaltë të kombinimit të kulturës vendase, osmane dhe jugosllave. Njerëzit e saj janë njerëz që njihen për mikpritjen dhe tolerancën fetare, ku njerëzit në qytet janë kryesisht muslimanë, por ka edhe katolikë, ortodoksë, ateistë dhe njerëz të feve të tjera. Rreth 23% e popullsisë i përkasin grupmoshës 16-27, të cilët gjithashtu janë shumë optimistë.

Prishtina ka luajtur një rol shumë të rëndësishëm gjatë Luftës së Dytë Botërore duke qenë një strehë për hebrenjtë, varrezat e të cilëve tani mund të vizitohen.

Kafenetë janë një ikonë përfaqësuese e Prishtinës dhe ato mund të gjenden pothuajse kudo dhe janë gjithashtu qendra të festivaleve dhe ngjarjeve të ndryshme. Në rajonin e Prishtinës gjendet manastiri i Graçanicës, i cili gjendet në listën e vendeve të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabela e mëposhtme tregon numrin e vizitorëve vendas dhe ndërkombëtarë dhe numrin e netëve të shpenzuara në Prishtinë nga viti 2008 deri në vitin 2012. Siç shihet nga tabela, një nga vitet më të suksesshme të turizmit në Prishtinë ishte viti 2012

Viti Numri i vizitorëve Numri i netëve të shpenzuara
2008 22,160 44,171
2009 40,168 67,715
2010 35,671 67,703
2011 32,245 63,716
2012 51,736 84,952

Çështjet që ndikojnë në turizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu Kombëtar i Kosovës ka një koleksion prej më shumë se 50 mijë ekspozitave të profileve të ndryshme, nga arkeologjia, teknologjia, historia, natyra, entukultura, folklori, trashëgimia dhe pothuajse çdo gjë që tregon historinë e Kosovës në kohë të ndryshme, nga epoka neolitike. mijëra vjet para Krishtit, deri sot. Muzeu i Kosovës ka një koleksion të gjerë të objekteve arkeologjike dhe etnologjike, duke përfshirë edhe perëndeshën neolitike në terrakotën e fronit, të gjetur pranë Prishtinës në vitin 1956 dhe të përshkruar në emblemën e qytetit. Një numër i madh i objekteve nga antikiteti janë ende në Beograd dhe muzeu është plaçkitur në vitin 1999. Muzeu Etnologjik Emin Gjiku është pjesë përbërëse e Muzeut Kombëtar të Kosovës në Prishtinë, që gjendet në kompleksin e vjetër të banimit, i përbërë nga katër ndërtesa, dy prej të cilave datojnë nga shekulli i tetëmbëdhjetë dhe dy të tjerë nga shekulli i nëntëmbëdhjetë. Koncepti i Muzeut Etnologjik bazohet në katër tema që përfaqësojnë ciklin e jetës duke përfshirë lindjen, jetën, vdekjen dhe trashëgiminë shpirtërore. Shtëpia e gurit është gjithashtu pjesë e muzeut që sot shërben si qendër e artit bashkëkohor

Parqet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Prishtina ka një numër parqesh si Parkun e Qytetit, Parkun Taukbahqe, Parkun e Arberisë dhe Parkun Kombëtar më të njohur të Gërmisë. Gërmia është një vend i pasur me florën dhe faunën, me më shumë se 75% të territorit të saj të mbuluar me pyje dhe pika më e lartë e tij është 1,050 metra mbi nivelin e detit. Ka disa fusha sportive, shtigje në këmbë dhe biking, disa restorante dhe një pishinë me madhësi të liqenit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]