Uniseks

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Uniseks është një mbiemër që tregon diçka që nuk është specifike për seksin, d.m.th. është i përshtatshëm për çdo lloj seksi. [1] [2] Termi mund të nënkuptojë gjithashtu verbëri gjinore ose neutralitet gjinor.

Termi 'uniseks' u krijua si një neologjizëm në vitet 1960 dhe u përdor mjaft joformalisht. Parashtesa kombinuese uni- është nga latinishtja unus, që do të thotë një ose e vetme. Megjithatë, 'uniseks' duket se është ndikuar nga fjalë të tilla si united dhe universal, në të cilat uni- merr kuptimin e përbashkët të përbashkët. Uniseksi atëherë do të thotë e ndarë nga gjinitë. [3]

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stilistët e flokëve dhe sallonet e bukurisë që u shërbejnë burrave dhe grave shpesh quhen uniseks [4]. Kjo është gjithashtu tipike për shërbime dhe produkte të tjera që tradicionalisht ishin ndarë sipas gjinive, të tilla si dyqanet e veshjeve apo produkteve të bukurisë. Tualetet publike zakonisht janë të ndara në seks, por nëse nuk është kështu, ato quhen tualete publike uniseks. Veshjet uniseks përfshijnë veshje si bluza; versionet e veshjeve të tjera mund të përshtaten për veshje të ndryshme në varësi të seksit të dikujt, të tilla si xhinset. Ndarja e një pishine ose objekti rekreativ nga notarët dhe të tjerë të gjinive të ndryshme zakonisht quhet banje e përzier. Kur një shkollë pranon studentë të gjinive të ndryshme, ajo mund të quhet shkollë e përbashkët ose një shkollë me seks të përzier [5].

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wiki WikiFjalori: Uniseks – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ obkaqfAskOxford: unisex
  2. ^ unisex - Definitions from Dictionary.com
  3. ^ AskOxford: Why does 'unisex' refer to something to do with various exes, not just one sex?
  4. ^ "Unisex parlours break gender barrier, make sound business sense in the process". India Today (në anglisht). Marrë më 2024-03-18.
  5. ^ "Single Gender Schools vs Mixed Gender Schools". www.aldwickbury.org.uk (në anglishte britanike). 2021-05-19. Marrë më 2024-03-18.