Jump to content

Universiteti i Königsbergut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti i Königsbergut (gjermanisht: Albertus-Universität Königsberg ishte është një universitet gjerman i cili ndodhet në Königsberg në Prusinë Lindore. Ai u themelua në vitin 1544 si institucioni i dytë i arsimit të lartë i Reformacionit Protestant (pas Universitetit të Marburgut) nga Duka Alberti i Prusisë, dhe ishte i njohur zakonisht si Albertina.

Pas Luftës së Dytë Botërore, qyteti i Königsbergut ishte transferuar në Bashkimin Sovjetik Marrëveshjes së Potsdamit të vitit 1945, dhe u quajt Kaliningrad në vitin 1946. UniversitetiiAlbertina u mbyll dhe pjesa e mbetur e popullsisë gjermane u dëbua. Sot, Universiteti Federal Imanuel Kanti në Kaliningrad pretendon se vazhdon ta ruaj traditën e Albertinas.

Objekti kryesor i rindërtuar Albertinas është tani pjesë e Universitetit Imanuel Kant. Fasada e saj është shumë e ndryshme nga ajo që ishte në kohën gjermane.

Personalitete të shquara

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Statuja e Emanuel Kantit
Johann Friedrich Herbart
 • Abraomas Kulvietis
 • Adolf Hurwitz
 • Adolph Eduard Grube
 • Arnold Sommerfeld
 • Carl Gustav Jakobit Jacobi
 • Christian Goldbach (1690-1764), matematikan
 • Daniel Klein
 • Daniel Lorenz Salthenius
 • David Hilbert
 • E. T. A. Hoffmann
 • Emil Johann Wiechert
 • Ewald Christian von Kleist
 • Friedrich Ludwig Zakaria Werner
 • Friedrich Wilhelm Bessel
 • Gábor Szegő
 • Gotthilf Heinrich Ludwig Hagen
 • Gustav Kirchhoff
 • Herman von Helmholtz
 • Herman Minkowski
 • Hugo Blümner (1844-1919), arkeolog dhe filolog
 • Emanuel Kantit
 • Johann Friedrich Herbart
 • Johann Gottfried Herder
 • Karl Ernst von Baer
 • Karl Rudolf König
 • Kristijonas Donelaitis (1714-1780), pastor Luteran dhe poet
 • Martynas Mažvydas
 • Moshe Novomeysky
 • Rudolf Gottschall
 • Ruth Moufang
 • Theodor Kaluza
 • Theophilus Siegfried Bayer

Koordinatat: 54°42′50″N 20°30′36″E / 54.71389°V 20.51000°L / 54.71389; 20.51000