Universiteti i Maltës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti i Maltës është një institucion i arsimit të lartë në Maltë . Ajo ofron diploma bachelor universitare, diploma master pasuniversitare dhe doktoratura pasuniversitare. Është anëtare e Shoqatës së Universiteteve Evropiane, Rrjetit Evropian të Aksesit, Shoqatës së Universiteteve të Komonuelthit, Rrjetit të Utrecht, Rrjetit Santander, Grupit Compostela, Shoqatës Evropiane për Mësimin Universitar gjatë gjithë jetës (EUCEN) dhe Programit Ndërkombëtar të Shkëmbimit të Studentëve (ISEP). ). [1]

Në post-nominale emri i universitetit është shkurtuar si Melit ; një formë e shkurtuar e Melita (një formë e latinizuar e greqishtes Μελίτη ).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pararendësi i Universitetit të Maltës ishte Collegium Melitense, një kolegj jezuit i cili u krijua më 12 nëntor 1592. [2] Kjo fillimisht ishte vendosur në një shtëpi të vjetër në Valetta, [3] por një kolegj i ndërtuar me qëllim u ndërtua midis 1595 dhe 1597. Kjo ndërtesë tani njihet si Ndërtesa e Vjetër e Universitetit ose Kampusi i Valletës. [3]

Jezuitët u dëbuan nga Malta në 1768, dhe megjithëse prona e tyre u mor nga Thesari i Urdhrit të Shën Gjonit, kolegji mbeti i hapur dhe profesorët mbajtën postet e tyre. [3] Universiteti i Maltës zyrtarisht erdhi në ekzistencë më 22 nëntor 1769, kur Mjeshtri i Madh Manuel Pinto da Fonseca nënshkroi një dekret për krijimin e një Pubblica Università di Studi Generali . [4] Universiteti u pezullua shkurtimisht gjatë magjistraturës së Francisco Ximénez de Tejada në vitet 1770, por ai u rikonstituua nga pasardhësi i tij Emmanuel de Rohan-Polduc në 1779. [2]

Universiteti u zëvendësua nga École Centrale gjatë pushtimit francez të Maltës nga 1798 deri në 1800, por u rihap përsëri nga britanikët në fillim të shekullit të 19-të. Nga viti 1937 deri në 1974, institucioni njihej si Universiteti Mbretëror i Maltës. [3]

Me kalimin e kohës, kampusi i Valletës u bë shumë i vogël dhe Evans Laboratories (tani i njohur si Evans Building) u ndërtua në 1959 për të strehuar Fakultetin e Shkencave. Në vitin 1968, Shkolla e Mjekësisë u zhvendos në një ndërtesë pranë Spitalit të Shën Lukës në Gwardamanġa . Universiteti hapi një kampus shumë më të madh në Tal-Qroqq në Msida në fund të viteve 1960, por ai mbajti ndërtesën e Valletta e cila përdoret ende për disa leksione dhe konferenca. [2]

Universiteti është anëtar i Shoqatës Evropiane të Universiteteve, Rrjetit Evropian të Aksesit, Shoqatës së Universiteteve të Komonuelthit, Rrjetit të Utrecht, Rrjetit Santander, Grupit Compostela, Shoqatës Evropiane për Mësim Universitar gjatë gjithë jetës ( EUCEN ) Programit Ndërkombëtar të Shkëmbimit të Studentëve. ISEP) dhe Rrjeti i Ekselencës së Universiteteve të Ishullit [RETI]. Universiteti ka marrë pjesë në programet e BE-së dhe ka fituar disa projekte në bashkëpunim me universitetet partnere. Stafi dhe studentët e Universitetit të Maltës marrin pjesë në programe të tilla si Erasmus dhe Leonardo .

Universiteti vepron si partner me institucionet e tjera. Janë krijuar lidhje me Dhomën e Tregtisë, Ndërmarrjeve dhe Industrisë dhe Korporatën e Punësimit dhe Trajnimit për të përcaktuar se si universiteti, industria, biznesi dhe sektori publik mund të zhvillojnë lidhje.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Organizimi administrativ i universitetit përbëhet nga anëtarë të personelit akademik, administrativ dhe teknik, të cilët emërohen ose zgjidhen në organet drejtuese të universitetit. Zyrtarët kryesorë të universitetit janë kancelari, prokancelari, rektori, prorektorët, sekretari, regjistruesi, dekanët e fakulteteve, si dhe zyrtari i financës dhe bibliotekari. Organet kryesore drejtuese janë këshilli, Senati dhe Bordet e Fakultetit.

Si organi suprem drejtues i universitetit, këshilli është përgjegjës për administrimin e universitetit. Fakultetet grupojnë së bashku departamente që kanë të bëjnë me një fushë kryesore të njohurive, ndërsa institutet janë të një natyre ndërdisiplinore. Këshilli është gjithashtu përgjegjës për emërimin e anëtarëve të stafit në postet akademike.

Senati është kryesisht përgjegjës për çështjet akademike të universitetit që rregullojnë kryesisht studimet, kërkimet, dokumentacionin dhe provimet në universitet. Senati gjithashtu vendos rregulloren e hyrjes. Bordi i fakultetit drejton detyrat akademike të fakultetit. Bordi i paraqet planet dhe propozimet senatit dhe këshillit. Përveç kësaj, ai përcakton studimet, mësimdhënien dhe kërkimin shkencor brenda fakultetit.

Në mars 2016, u bë e ditur se profesori Alfred J. Vella u zgjodh nga anëtarët e Këshillit të Universitetit si Rektori i ardhshëm i Universitetit të Maltës. Ai e mori detyrën në korrik 2016, kur i skadoi mandati rektorit të mëparshëm, profesor Juanito Camilleri. [5]

Administrata e riemëroi universitetin për semestrin e vjeshtës 2017 me një version të stilizuar të logos që hoqi moton latine Ut Fructificemus Deo ("Ne duhet t'i japim fryte Zotit") për përdorim të përditshëm dhe e mbajti atë në një version që do të përdoret në kontekstet ceremoniale; disa fakultete kundërshtuan heqjen e motos. [6]

Malta University Holding Company Ltd (MUHC) mishëron interesat tregtare të Universitetit të Maltës. Kompanitë e përfshira në Kompaninë Holding shërbejnë si ndërfaqe tregtare midis Universitetit të Maltës dhe komunitetit të biznesit, duke ndërmjetësuar burimet dhe asetet e universitetit për të ofruar vlerë të shtuar përmes aktivitetit tregtar. [7]

Kompanitë brenda grupit janë:

 • Transmetimi i Universitetit të Maltës [8]
 • Malta University Consulting Ltd [9]
 • Shërbimet laboratorike të Universitetit të Maltës [10]
 • Shkolla e Gjuhëve në Universitetin e Maltës [11]
 • Botimet e Universitetit të Maltës [12]
 • Rezidenca e Universitetit të Maltës [13]
 • Sporti dhe koha e lirë e Universitetit të Maltës [14] [15]
 • Hotel Kappara [16]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ The Association of Commonwealth Universities. "University of Malta". Arkivuar nga origjinali më 14 prill 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c "History of the University". University of Malta. Arkivuar nga origjinali më 6 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c d "History on the University of Malta Valletta Campus". University of Malta. 20 janar 2015. Arkivuar nga origjinali më 9 janar 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Mifsud Bonnici, Carmelo (gusht 1936). "Fr. Emanuel Pinto de Fonseca" (PDF). Malta Letteraria. 11 (8): 230. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 13 janar 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Alfred Vella elected University rector". Times of Malta. 18 mars 2016. Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Leone Ganado, Philip (4 tetor 2017). "Academics lambast new university logo as traditional motto is removed". Times of Malta. Arkivuar nga origjinali më 20 qershor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "About us". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Broadcasting". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 20 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Consultancy Services". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Laboratory Services". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Language School". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 12 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Malta University Publishing". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 9 shtator 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "Residence". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Merchandise". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 5 shtator 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Sports & Leisure". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "Hotel Kappara". Malta University Holding Company. Arkivuar nga origjinali më 19 tetor 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)