Kalorësit Hospitaler

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Flamuri i Urdhrit

Urdhri i Kalorësve të Spitalit të Shën Gjonit të Jeruzalemit (latin: Ordo Fratrum Hospitalis Sancti Ioannis Hierosolymitani), zakonisht e njohur si Knights Hospitaller, ishte një rend ushtarak mesjetar dhe i hershëm modern katolik. Ajo u themelua në Mbretërinë e Jeruzalemit në shekullin e 12-të dhe e kishte selinë atje deri në vitin 1291, më pas u bazua në Kalanë KolossiQipro (1302–1310), ishullin Rodos (1310–1522), Maltë (1530–1798), dhe Shën Petersburg (1799–1801).

Hospitallers u ngritën në fillim të shekullit të 12-të gjatë kulmit të lëvizjes Cluniac, një lëvizje reformiste brenda rendit monastik benediktin që kërkonte të forconte përkushtimin fetar dhe bamirësinë për të varfërit. Më herët në shekullin e 11-të, tregtarët nga Amalfi themeluan një spital në Jeruzalem kushtuar Gjon Pagëzorit për t'u kujdesur për pelegrinët e sëmurë, të varfër ose të plagosur në Tokën e Shenjtë. Blessed Gerard, një vëlla laik i urdhrit benediktin, u bë kreu i tij në vitin 1080. Pas pushtimit të Jeruzalemit në 1099 gjatë Kryqëzatës së Parë, një grup kryqtarësh formuan një urdhër fetar për të mbështetur spitalin. Disa studiues e konsiderojnë urdhrin dhe spitalin Amalfitan si të ndryshëm nga rendi i Gerardit dhe spitali i tij.

Organizata u bë një urdhër fetar ushtarak sipas statutit të saj papal, i ngarkuar me kujdesin dhe mbrojtjen e Tokës së Shenjtë. Pas pushtimit të Tokës së Shenjtë nga forcat islamike, kalorësit operuan nga Rodosi, mbi të cilin ata ishin sovran, dhe më vonë nga Malta, ku ata administruan një shtet vasal nën nënmbretin spanjollSiçilisë. Hospitallers ishin një nga grupet më të vogla që kishin kolonizuar pjesë të Amerikës, duke përvetësuar shkurtimisht katër ishuj të Karaibeve në mesin e shekullit të 17-të, të cilët ia dorëzuan Francës në vitet 1660.

Kalorësit u ndanë gjatë Reformës Protestante, kur komanderia e pasur të rendit në Gjermaninë veriore dhe Holandën u bënë protestante dhe u ndanë kryesisht nga trungu kryesor katolik, duke mbetur të ndara edhe sot e kësaj dite; Marrëdhëniet moderne ekumenike midis urdhrave kalorësiakë pasardhës janë miqësore. Urdhri u shtyp në Angli, Danimarkë dhe pjesë të tjera të Evropës veriore dhe u dëmtua më tej nga pushtimi i Maltës nga Napoleoni më 1798, pas së cilës u shpërnda në të gjithë Evropën.[1]

Sot disa organizata vazhdojnë traditën e Hospitaller, veçanërisht urdhrat e njohur reciprokisht të Shën Gjonit, të cilat janë Urdhri Sovran Ushtarak i Maltës, Urdhri më i nderuar i Spitalit të Shën Gjonit, Bailiwick i Brandenburgut i Urdhrit Kalorësirë të Shën Gjonit, Urdhri i Shën Gjonit në Holandë dhe Urdhëri i Shën Gjonit në Suedi.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Eiland, Murray (2013). "A Snapshot of Malta". The Armiger's News (në anglisht). 35 (1): 2, 11 – nëpërmjet academia.edu.