Universiteti i Primorskës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti i Primorskës ( slloven Univerza na Primorskem, Italian Università del Litorale ) është për nga mosha dhe madhësia universiteti i tretë në Slloveni . Ndodhet në Koper, Izola dhe Portorož dhe është emëruar për rajonin e Bregdetit Slloven ( Sllovenia Primorska ), ku ndodhet selia e tij.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përpjekjet e para për të themeluar një universitet slloven në Litoral u bënë gati njëqind vjet më parë, ndërsa hapat e parë konkretë drejt themelimit të një universiteti të ri slloven u bënë pasi vendi u bë i pavarur. Kështu, në vitin 1992 u përgatit studimi i ekspertëve për zhvillimin e arsimit të lartë në Bregdet, dhe një vit më vonë u nënshkrua një letër qëllimi që parashikonte krijimin e Qendrës së Studimeve Universitare. Në vitin 1995, u themelua Qendra Sllovene e Shkencës dhe Kërkimit për të grumbulluar potencialin intelektual të universitetit të ardhshëm, ndërsa në vitin 1996 u krijua Qendra e Studimeve Universitare të Koperit, e cila lehtësoi zhvillimin e arsimit të lartë në rajon dhe përgatiti ligjin. bazë për themelimin e universitetit. Dy vjet më vonë, letra e synimit u nënshkrua gjithashtu nga përfaqësues të sektorit ekonomik rajonal dhe nga dhomat rajonale të tregtisë.

Më në fund, më 29 janar 2003, Parlamenti Slloven miratoi Kartën e Universitetit të Primorska. Dy muaj më vonë, më 17 mars 2003, Universiteti i Primorskës u regjistrua në regjistrin e personave juridikë të mbajtur nga Gjykata e Qarkut në Koper. Universiteti i sapokrijuar përbëhej nga tre fakultete, dy kolegje dhe dy institute kërkimore. [1]

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti është i ndarë në gjashtë fakultete dhe një kolegj:

 • Fakulteti i Edukimit, Koper
 • Fakulteti i Shkencave Humane, Koper
 • Fakulteti i Menaxhimit, Koper
 • Fakulteti i Matematikës, Shkencave të Natyrës dhe Teknologjisë së Informacionit - Koper
 • Fakulteti i Studimeve të Turizmit, Portorož
 • Fakulteti i Kujdesit Shëndetësor, Izola
 • Kolegji i Dizajnit, Lubjanë

Një institut është gjithashtu pjesë e Universitetit të Primorskës: Instituti Andrej Marušič.

Rektorët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Lucija Čok (2003–2007)
 • Rado Bohinc (2007–2011)
 • Dragan Marušič (2011–2019)
 • Klavdija Kutnar (2019–tani)

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "About the University of Primorska", University of Primorska, 3 March 2018