Urtësia e Solomonit (libër)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Joshua 1:1 siç është regjistruar në Kodikun e Aleppos.

Urtësia e Solomonit ose Libri i Urtësisë, është një vepër hebraike e shkruar në greqisht dhe me shumë mundësi e kompozuar në Aleksandri, Egjipt. Përgjithësisht e datuar nga mesi i shekullit të parë pes, tema qendrore e veprës është vetë "mençuria", e shfaqur në dy aspekte kryesore. Aspekti i parë është, në lidhjen e saj me njerëzimin, urtësia është përsosja e njohjes së të drejtëve si një dhuratë nga Zoti që shfaqet në veprim. Aspekti i dytë është, në lidhje të drejtpërdrejtë me Zotin, urtësia është me Zotin nga përjetësia. Është një nga shtatë librat sapiencialë ose të mençurisë në Septuagintë, të tjerët janë Psalmet, Proverbat, Eklisiastiu, Kënga e Këngëve (Kënga e Solomonit), Jobi dhe Siraku. Është një nga librat deuterokanonikë, pra është përfshirë në kanunet e Kishës Katolike dhe Kishës Ortodokse Lindore, por shumica e protestantëve e konsiderojnë atë pjesë të Apokrifës.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]