Jump to content

Pavdekësia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shatërvani i Jetës së Përjetshme në Cleveland, Ohio përshkruhet si simbol i "Njeriu që ngrihet mbi vdekjen, duke arritur lart te Zoti dhe drejt Paqes".

Pavdekësia (gr. athanasia; lat. Immortalitas), jeta e amshuar, apo përjetësia, është koncepti i mbijetesës trupërisht apo shpirtërisht në pafundësi, apo një kohëzgjatje të papërcaktuar, pa përballuar vdekjen, apo duke e mposhtur atë. Çfarë forme do të kishte një jetë njerëzore pa fund apo pafundësisht e gjatë, apo nëse do të ishte në të vërtetë e mundëshme, ka qënë argument, për qindra e mijëra vjet, si edhe një fushë e gjerë hamendësimesh, debatesh e përfytyrimesh.

Gjatë historisë njerëzore shumë njerëz kanë provuar dhe shprehur dëshirën për të jetuar përgjithmonë.

Llojet e pavdekësisë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavdekësia mund të ndahet në dy lloje kryesore: trupore dhe shpirtërore. Pavdekësia trupore është qënësia pa fund e mendjes duke u nisur nga një burim fizik, si truri apo kompjuteri. Pavdekësia shpirtërore është qënësia pa mbarim e një individi pas vdekjes trupore në cilësinë e shpirtit.

Pavdekësia në biologji

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Projekt SENS

Aubrey de Grey, në vitin 2005 ai iu përkushtua një plani të hollsishëm të quajtur Strategies for Engineered Negligible Senescence (Strategjitë për Plakje të Papërfillshme Inxhenierike) (SENS) qëllimi i të cilit është të parandalojë keqësimet trupore të njohura në lidhje me plakjen.

Pavdekësia në teologji

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavdekësia në filozofi

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]