Vëllazëria Myslimane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Logoja zyrtare e Vëllazërisë Myslimane i viteve 1930

Shoqata e Vëllazërisë Myslimane (Arabisht: جماعة الإخوان المسلمين‎ Jamāʻat al-Ikhwān al-Muslimīn) i njohur shkurt si Ihvanul Muslimin (الإخوان المسلمون al-Ikhwān al-Muslimūn), është organizatë synitë themeluar nga dijetari Hasan el-Bena në vitin 1928.[1][2][3][4] Në vitin 2012 sponzoroi partitë e zgjedhura politike në Egjipt pas Revolucionit të 25 janarit të vitit 2011.

Qëllimi i deklaruar i Vëllazërisë është të fut Kur'anin dhe Synnetin si "pikë referimi vetëm për ... urdhërimin e jetës së familjes myslimane, individit, komunitetit ... dhe shtetit".[5]

Vëllazëria vetë pohon se është një organizatë paqësore dhe demokratike[6][7] dhe se udhëheqësi i saj "dënon dhunën dhe aktet e dhunshme".[8]

Motoja[redakto | përpunoni burim]

"Motoja më e përdorur i Vëllazërisë" (sipas BBC) është "Islami është Zgjidhja". Sipas akademikut Khalil Jusuf, motoja e tij "ishte tradicionalisht" "Besimtarët janë vetëm vëllezër".[9] Sipas vitit 2015, shoqata u konsiderua si organizatë terroriste nga qeveria e Bahrainit,[10][11] Egjiptit,[12] Rusisë,[13] Sirisë,[14] Arabisë Saudite[15] dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.[16]

Themelimi[redakto | përpunoni burim]

Hasan el-Bena themeloi Vëllazërinë Myslimane në qytetin e Ismailisë në mars të vitit 1928 me gjashtë puntorë të Kompanisë së Kanalit të Suezit si lëvizje Pan-islamiste, fetare, politike dhe sociale.[17] Kompania Kanali i Suezit e ndihmuan el-Benën që ta ndërtojë një xhami që do të shërbejë si seli e Vëllazërisë, sipas Shoqata e Vëllazërisë Myslimane të Richard Mitchell.[18] Sipas el-Benës, Islami bashkëkohor kishte humbur dominancën sociale, sepse shumica e myslimanëve ishin korruptuar nga ndikimet perëndimore. Themeloi instuticione sociale si spitale, barnatore, shkolla etj.

El-Bena mbajti pikëpamje shumë konzervative mbi çështje të tilla si të drejtat e grave, duke kundërshtuar të drejtat e barabarta për gratë, por duke mbështetur vendosjen e drejtësisë ndaj grave. Vëllazëria u rrit me shpejtësi duke shkuar nga 800 anëtarë më 1936, në 200,000 deri më 1938 dhe mbi 2 milionë deri në vitin 1948.[19]

Ndërsa ndikimi i saj u rrit, kundërshtoi sundimin britanik në Egjipt që nga viti 1936,[20] por u ndalua pasi u akuzua për vrasje të dhunshme,[21] përfshirë vrasjen e një Kryeministri nga një anëtar i ri i Vëllazërisë.[22][23][24]

Lidhje të jashtme[redakto | përpunoni burim]

Referimet[redakto | përpunoni burim]

 1. ^ Kevin Borgeson; Robin Valeri (9 korrik 2009). Terrorism in America. Jones and Bartlett Learning. f. 23.  978-0-7637-5524-9. Marrë më 9 dhjetor 2012. 
 2. ^ "The Muslim Brotherhood and the Egyptian State in the Balance of Democracy". Metransparent. 
 3. ^ "Islamic Terrorism's Links To Nazi Fascism". Aina. 5 July 2007. Marrë më 28 November 2012. 
 4. ^ "Egypt's Muslim Brotherhood is not to be trusted". Old Post-gazette. 22 janar 2012. Marrë më 28 November 2012. 
 5. ^ Kull, Steven (2011). Feeling Betrayed: The Roots of Muslim Anger at America. Brookings Institution Press. f. 167. The Muslim Brotherhood's stated goal has been to instill the Quran and sunnah as the `sole reference point for ... ordering the life of the Muslim family, individual, community ... and state.` 
 6. ^ "Muslim Brotherhood Rejects Al-Sisi As True Tyrant; Vows to Continue Peaceful Protest Action - Ikhwanweb". 
 7. ^ "Pro-Democracy National Alliance Vows Escalated Peaceful Protests Across Egypt - Ikhwanweb". 
 8. ^ "Muslim Brotherhood Leader Badie Reiterates: Group Denounces Violence - Ikhwanweb". 
 9. ^ Yusuf, Khalil (27 janar 2014). "Does the Muslim Brotherhood still have a role to play in Egypt's revolutionary politics?". Middle East Monitor. Marrë më 11 tetor 2017. 
 10. ^ "Bahrain News Agency - Bahrain backs Saudi Arabia, UAE, Foreign Minister says". 
 11. ^ Anadolu Ajansı (c) 2011. "Bahrain FM reiterates stance on Muslim Brotherhood". 
 12. ^ "Egypt's Muslim Brotherhood declared 'terrorist group'". Bbc.co.uk. 25 dhjetor 2013. Marrë më 18 janar 2014. 
 13. ^ "Resolution of the State Duma, 2 dhjetor 2003 N 3624-III GD "on the Application of the State Duma of the Russian Federation" on the suppression of the activities of terrorist organizations on the territory of the Russian Federation". Consultant Plus. Arkivuar nga origjinali më 1 January 2016. 
 14. ^ "Assad says 'factors not in place' for Syria peace talks". Hurriyet (AFP). 21 tetor 2013. Marrë më 26 dhjetor 2013. 
 15. ^ "Saudi Arabia declares Muslim Brotherhood 'terrorist group'". BBC. Marrë më 7 mars 2014. 
 16. ^ Alaa Shahine & Glen Carey, Bloomberg News (9 mars 2014). "U.A.E. Supports Saudi Arabia Against Qatar-Backed Brotherhood". Bloomberg News. Marrë më 9 mars 2014. 
 17. ^ *Mura, Andrea (2012). "A genealogical inquiry into early Islamism: the discourse of Hasan al-Banna". Journal of Political Ideologies. 17 (1): 61–85. :10.1080/13569317.2012.644986. 
 18. ^ London: Oxford University Press, 1969, p. 9
 19. ^ Husain,, Irfan; Cohen, Stephen P. (2012). Fatal Faultlines: Pakistan, Islam and the West. Arc Manor LLC. f. 60. Marrë më 20 prill 2015. 
 20. ^ Delanoue, G., "al-Ik̲h̲wānal-Muslimūn", Encyclopaedia of Islam, Brill Publishers 
 21. ^ Chamieh, Jebran, Traditionalists, Militants and Liberal in Present Islam, Research and Publishing House, 1995, p. 140.
 22. ^ Mitchell, Richard Paul, The Society of the Muslim Brothers, Oxford University Press, 1993, p. 68–69
 23. ^ THE WORLD AFTER 9/11 : The Muslim Brotherhood In America. The Washington Post.
 24. ^ Lia, Brynjar. The Society of the Muslim Brothers in Egypt: The Rise of an Islamic Mass Movement 1928–1942. Ithica Press, 2006. p. 53