Jump to content

Valon Saraçini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Valon Saracini (lindur më 24 korrik 1981) është një politikan shqiptar nga Maqedonia e Veriut. Ai shërbeu si Ministër i Ekonomisë i Maqedonisë, e njohur sot si Maqedonia e Veriut . [1] Ai mori postin e ministrit të ekonomisë në korrik 2011, duke vendosur si prioritete në mandatin e tij përmirësimin e klimës së biznesit, rritjen e konkurrencës së ekonomisë maqedonase, zhvillimin e një sistemi energjetik efikas dhe stabil, shfrytëzimin e planifikuar dhe të qëndrueshëm të resurseve minerale dhe zhvillimin. të turizmit.

Karriera politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ministër i Ekonomisë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Propozues për integrimin ekonomik të rajonit, me synim rritjen e investimeve, forcimin e bashkëpunimit ekonomik, qasjen e përbashkët në tregjet e treta dhe krijimin e paketave rajonale turistike që do të plotësonin kërkesat e turistit botëror. Me iniciativën e tij janë intensifikuar aktivitetet në fushën e burimeve minerale dhe përshpejtohet procedura për dhënien e koncesioneve për kërkim dhe shfrytëzim. Mbështetja e sipërmarrjes dhe ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme realizohet përmes aktiviteteve dhe masave të shumta programore dhe për herë të parë stimulohet sipërmarrja dhe zejtaria e grave, si segmente të veçanta të sipërmarrjes. Komunikimi me subjektet afariste dhe shoqatat e tij është i vazhdueshëm me takime, takime pune, vizita të kapaciteteve të biznesit dhe pjesëmarrje në debate publike. Si përfaqësues i Bashkimit Demokratik për Integrim, i cili më 1 korrik 2008 bëri koalicion me VMRO-DPMNE-në, ministri Saraqini realizoi një sërë aktivitetesh dhe projektesh investive të drejtuara në vendet ku jetojnë kryesisht shqiptarë, veçanërisht në Maqedoninë Perëndimore. Krahas procedurës për gjetjen e investitorit strategjik-koncesionar të TIDZ Tetovë, janë realizuar një sërë investimesh në projekte në fushën energjetike, veçanërisht në pjesën e koncesioneve për hidrocentrale të vogla dhe aktivitetet për përmirësimin e efiçiencës energjetike në shkolla dhe kopshte. . Në fushën e turizmit, bregdeti Ohër-Strugë u vendos në hartën e operatorëve turistikë, veçanërisht të vendeve të Beneluksit, por edhe të Turqisë, vendeve lindore dhe të Ballkanit, si dhe u intensifikuan aktivitetet për modernizimin e qendrës dimërore Popova Shapka. Janë zbatuar një sërë masash për përmirësimin e klimës së biznesit, të cilat kanë pasur ndikim të veçantë në zbutjen e pasojave të krizës ekonomike globale, dhe si rezultat i disa prej aktiviteteve të realizuara, Republika e Maqedonisë, sipas Doing Business 2012, është renditur në vendi i gjashtë në botë dhe i pari në Evropë për shpejtësinë e regjistrimit të një kompanie. Përkatësisht, regjistrimi i kompanisë tregtare zgjat 40 orë dhe kushton rreth 30 euro, për çka mund të thuhet se RM ka regjistrimin më të shpejtë, më të lirë dhe më efikas/më të lehtë në Evropë dhe një nga më të mirët në botë.

Aktivitete ndërkombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në drejtim të promovimit të bashkëpunimit rajonal, ministri Saraqini pati vizita dhe takime me Ministrin e Ekonomisë së Republikës së Shqipërisë, Насип Начо, Zëvendëskryeministren dhe Ministren e Tregtisë së Republikës së Kosovës Mimoza Kusari Lila dhe Ministrin e Ekonomisë së Republikës së Kosovës, Besim. Beqaj, Ministri i Ekonomisë së Republikës së Turqisë, Zafer Caglayan, Ministri i Ekonomisë së Republikës së Serbisë Nebosja Kirik, Ministri i Ekonomisë së Republikës së Bullgarisë, Trajco Traykov. Saraqini ishte në krye të delegacionit në takimin e parë të Komitetit të Përbashkët për Marrëveshjen e Tregtisë së Lirë ndërmjet Maqedonisë dhe Kosovës, si dhe të një delegacioni biznesi prej rreth 50 subjekteve afariste, në Forumin e Biznesit Kosovë-Maqedonas në Prishtinë dhe si anëtar i delegacioni qeveritar mori pjesë në Forumin e Investimeve në Britaninë e Madhe, në kuadër të Road Show që u mbajt në Londër dhe Road Show të mbajtur në Republikën e Turqisë. Ai realizoi takim me një delegacion të rangut të lartë të RP të Kinës, i cili erdhi për vizitë zyrtare në Republikën e Maqedonisë, në të cilin u prezantuan mundësitë për avancimin dhe zgjerimin e bashkëpunimit ekonomik, si dhe takimin me manjatin meksikan të telekomunikacionit Carlos Slim. si anëtar i ekipit qeveritar, gjatë vizitës së tij në Republikën e Maqedonisë, dhe në kuadër të rolit kryesues të Slim në takimin e Komisionit për zhvillim të gjerë dhe digjital në Ohër. Ndër të tjera, Saraqini mori pjesë në Takimin e Nëntë të Këshillit Ministror të Komunitetit të Energjisë, i cili u mbajt në Republikën e Moldavisë, vend që mban presidencën e Komunitetit të Energjisë gjatë vitit 2011, në Iniciativën e Evropës Qendrore (CEI). Samiti, i cili u mbajt në kuadër të presidencës serbe me CEI, në Sesionin e 5-të të Komitetit të Përbashkët të CEFTA-s, i kryesuar nga Republika e Kosovës, Konferenca Ministrore e vendeve të Evropës Juglindore, organizuar nga OECD, Qeveria e Sllovenisë dhe Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal, i titulluar “Vizioni i vendeve të EJL-së 2020”, në Këshillin joformal të Konkurrencës me ftesë të ministrit danez për Biznes dhe Zhvillim Ole Son, Forumi i Turizmit në Ukrainë dhe Samiti i parë Rajonal i organizuar nga Operatori i Sistemit të Transmetimit të Maqedonisë (MEPSO) në Shkupi.

Eksperiencë profesionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në pozitën e ministrit, Valon Saraqini erdhi nga një institucion arsimor i lartë privat – Universiteti Amerikan Kolegji Shkup . Si Drejtor i Komunikimit në këtë Universitet, Saraqini ishte përgjegjës për përgatitjen e një strategjie të plotë të marketingut, marrëdhënieve me publikun dhe fushatës marketing të UAKS-së, inicimin dhe realizimin e aktiviteteve që kanë të bëjnë me Këshillin e Biznesit dhe Klubin e Alumnive, në përputhje me nevojat e komunitetit të biznesit. dhe UAKS, si dhe komunikimi me grupet e biznesit, agjencitë qeveritare dhe OJQ-të. Përvoja e tij trevjeçare si drejtor operativ në Universitetin e Kolegjit Amerikan në Shkup ka kontribuar në zhvillimin e aftësive të tij menaxheriale, në këtë rast në Universitet dhe koordinimin e departamenteve të ndryshme, planifikimin dhe përcaktimin e buxhetit dhe zbatimin e planeve, krijimin e proceseve dhe politikave të punës. që ndihmojnë në kryerjen e aktiviteteve që kanë të bëjnë me Universitetin, përcaktimin, matjen, vlerësimin dhe përmirësimin e cilësisë së shërbimeve, që sigurisht do të kontribuonte në menaxhimin e suksesshëm të departamenteve në Ministri. Fillimi i përvojës së tij profesionale daton në vitin 2002, si zyrtar administrativ në Këshillin Norvegjez për Refugjatë – Shkup, ku ka punuar në planifikimin dhe realizimin e aktiviteteve në kuadër të funksionimit të kësaj organizate joqeveritare dhe komunikimit të vazhdueshëm me publikun.

Jeta private[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkollimin fillor dhe të mesëm i kreu në Shkup. Diplomoi në Universitetin Amerikan në Shkup (2009), ku mori titullin ekonomist i diplomuar për administrim biznesi – marketing, me interes të veçantë për strategjinë dhe politikat e biznesit, menaxhimin e marketingut, sjelljen e organizatës, financat korporative. Një vit më vonë në të njëjtin fakultet regjistroi studimet pasuniversitare për lidership, ndërmarrësi, menaxhim korporativ, reklamë dhe promovim, kërkim marketingu, financa korporative-nivel i avancuar. Ai flet rrjedhshëm gjuhën shqipe (gjuhë amtare), maqedonisht dhe anglisht. Është i martuar me Mimoza Peza Saraçini. Ai ka dy fëmijë, Liza (2012) dhe Rita (2015).

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Imprenditori cechi interessati ad investire in Fyr Macedonia". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)