Jump to content

Varfëria ekstreme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Numri i njerëzve që jetojnë në varfëri ekstreme nga viti 1820 deri në vitin 2015. (E gjelbër) Popullsia jo në varfëri ekstreme, (E kuqe) Popullsia që jeton në varfëri ekstreme.

Varfëria ekstreme është lloji më i rëndë i varfërisë, i përcaktuar nga Kombet e Bashkuara (OKB) si "një gjendje e karakterizuar nga privimi i rëndë i nevojave themelore njerëzore, duke përfshirë ushqimin, ujin e pijshëm, objektet sanitare, shëndetin, strehimin, arsimin dhe informacionin. varet jo vetëm nga të ardhurat, por edhe nga aksesi në shërbime”. Historikisht, përkufizime të tjera janë propozuar brenda Kombeve të Bashkuara.

Në vitin 2018, varfëria ekstreme i referohet kryesisht të ardhurave nën kufirin ndërkombëtar të varfërisë prej 1,90 dollarë në ditë (në çmimet e vitit 2011, 2,47 dollarë në vlerë të vitit 2022), të përcaktuara nga Banka Botërore. Në tetor 2017, Banka Botërore përditësoi kufirin ndërkombëtar të varfërisë, një minimum absolut global, në 1,90 dollarë në ditë. Kjo është ekuivalenti me 1,00 dollarë në ditë në çmimet e vitit 1996 në SHBA, prandaj shprehja e përdorur gjerësisht "të jetosh me më pak se një dollar në ditë". Shumica dërrmuese e atyre në varfëri ekstreme banojnë në Azinë Jugore dhe Afrikën Sub-Sahariane. Që nga viti 2018, vlerësohet se vendi me më shumë njerëz që jetojnë në varfëri ekstreme është Nigeria, me 86 milionë.[1][2][3]

Në të kaluarën, shumica dërrmuese e popullsisë së botës jetonte në kushte të varfërisë ekstreme.[4][5] Përqindja e popullsisë globale që jeton në varfëri absolute ra nga mbi 80% në vitin 1800 në nën 20% deri në vitin 2015.[6] Sipas vlerësimeve të OKB-së, në vitin 2015 rreth 734 milionë njerëz ose 10% mbetën në ato kushte. Numri ishte matur më parë si 1.9 miliardë në vitin 1990 dhe 1.2 miliardë në vitin 2008. Pavarësisht nga numri i konsiderueshëm i individëve ende nën kufirin ndërkombëtar të varfërisë, këto shifra përfaqësojnë përparim të rëndësishëm për komunitetin ndërkombëtar, pasi ato pasqyrojnë një rënie prej më shumë se një miliardë njerëz mbi 15 vjet.[7]

Në sondazhet e opinionit publik në mbarë globin, njerëzit e anketuar priren të mendojnë se varfëria ekstreme nuk është ulur.[8]

Reduktimi i varfërisë ekstreme dhe urisë ishte Objektivi i parë i Zhvillimit të Mijëvjeçarit (MDG1), i vendosur nga Kombet e Bashkuara në vitin 2000. Në mënyrë të veçantë, objektivi ishte përgjysmimi i shkallës së varfërisë ekstreme deri në vitin 2015, një objektiv që u arrit 5 vjet përpara të orarit.[9]Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm, të cilat pasuan OZHM-të, qëllimi është t'i jepet fund varfërisë ekstreme në të gjitha format e saj kudo. Me këtë deklaratë komuniteti ndërkombëtar, përfshirë OKB-në dhe Bankën Botërore, kanë miratuar objektivin për t'i dhënë fund varfërisë ekstreme deri në vitin 2030.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Laurence Chandy and Homi Kharas (2014), What Do New Price Data Mean for the Goal of Ending Extreme Poverty?, Brookings Institution, Washington, DC. Article was reviewed in The Financial Times: Shawn Donnan (9 May 2014), World Bank eyes biggest global poverty line increase in decades
  2. ^ "India no longer home to the largest number of poor: Study". Time of India. 27 qershor 2018. Marrë më 21 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "The start of a new poverty narrative". 19 qershor 2018. Marrë më 21 korrik 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "About the book". Economics & Poverty. 1 dhjetor 2015. Marrë më 10 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Zanden, Jan Luiten van; Baten, Joerg; Foldvari, Peter; Leeuwen, Bas van (korrik 2011). "The Changing Shape of Global Inequality – exploring a new dataset". Working Papers. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Beauchamp, Zach (14 dhjetor 2014). "The world's victory over extreme poverty, in one chart". Vox. Marrë më 17 qershor 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "PovcalNet". iresearch.worldbank.org. Marrë më 10 mars 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Rosling, Hans; Rönnlund, Anna Rosling; Rosling, Ola (3 prill 2018). Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think (në anglisht). Flatiron Books. fq. 7. ISBN 9781250123817.
  9. ^ United Nations. "Goal 1: Eradicate Extreme Poverty & Hunger", 2014.