Jump to content

Vendet e Ulëta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vendet e Ulëta siç shihet nga hapësira

Termi Vendet e Ulëta, i njohur gjithashtu si Tokat e Ulëta (Holandisht: de Lage Landen, frëngjisht: les Pays-Bas) i referohet një rajoni ultësirë bregdetar në veriperëndim të Evropës formon pellgun e poshtëm të deltës Rhine–Meuse–Scheldt dhe përbëhet nga Belgjika, Holanda dhe Luksemburgu. Gjeografikisht dhe historikisht, zona përfshin gjithashtu pjesë të Francës dhe Gjermanisë si Flandria Franceze dhe rajonet gjermane të Frisisë Lindore dhe Kleve. Gjatë Mesjetës, vendet e ulëta u ndanë në principata të shumta gjysmë të pavarura.

Në ditët e sotme disa pjesë të vendeve të ulëta janë në të vërtetë kodrinore, si Luksemburgu dhe jugu i Belgjikës. Brenda Bashkimit Evropian, grupimi politik i rajonit ende quhet Beneluksi (shkurt për Belgjikë-Holandë-Luksemburg).

Gjatë Perandorisë Romake, rajoni përmbante një kufi dhe pikë kontakti ushtarake midis Romës dhe fiseve gjermanike. Me rënien e Perandorisë Romake të Perëndimit, vendet e ulëta ishin skena e qendrave të hershme të pavarura tregtare që shënuan rizgjimin e Evropës në shekullin e 12-të. Në atë periudhë, ata rivalizuan Italinë veriore si një nga rajonet më të dendura të populluara të Evropës Perëndimore. Esnafet dhe këshillat qeverisnin shumicën e qyteteve së bashku me një sundimtar figurash; ndërveprimi me sundimtarin e tyre u rregullua nga një grup rregullash të rrepta që përshkruanin atë që ky i fundit mund dhe nuk mund të priste. Të gjitha rajonet vareshin kryesisht nga tregtia, prodhimi dhe inkurajimi i rrjedhës së lirë të mallrave dhe zejtarëve. Dialektet holandeze dhe frënge ishin gjuhët kryesore të përdorura në jetën laike të qytetit.