Visa Inc.

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Varianti i vitit 2021 i logos së Visa 2014

Visa Inc. (i stilizuar si VISA) është një korporatë shumëkombëshe amerikane e shërbimeve financiare me seli në San Francisko, Kaliforni. Ajo lehtëson transferimet elektronike të fondeve në të gjithë botën, më së shpeshti përmes kartave të kreditit të markës Visa, kartave të debitit dhe kartave të parapaguara. Visa është një nga kompanitë më të vlefshme në botë.

Visa nuk lëshon karta, nuk jep kredi ose nuk vendos tarifa dhe tarifa për konsumatorët; përkundrazi, Visa u ofron institucioneve financiare produkte pagesash të markës Visa, të cilat më pas i përdorin për të ofruar kredi, debitim, programe të parapaguara dhe akses në para për klientët e tyre. Në vitin 2015, Nilson Report, një botim që gjurmon industrinë e kartave të kreditit, zbuloi se rrjeti global i Visa (i njohur si VisaNet) përpunoi 100 miliardë transaksione gjatë vitit 2014 me një vëllim total prej 6.8 trilion dollarësh.

Visa u themelua në vitin 1958 nga Banka e Amerikës (BofA) si programi i kartës së kreditit BankAmericard. Në përgjigje të konkurrentit Master Charge (tani Mastercard), BofA filloi të licencojë programin BankAmericard për institucione të tjera financiare në vitin 1966. Në vitin 1970, BofA hoqi dorë nga kontrolli i drejtpërdrejtë i programit BankAmericard, duke formuar një konsorcium me banka të tjera emetuese të BankAmericard për të marrë mbi menaxhimin e saj. Më pas u riemërua Visa në 1976.

Pothuajse të gjitha transaksionet e Visa në mbarë botën përpunohen përmes VisaNet-it të drejtuar drejtpërdrejt nga kompania në një nga katër qendrat e sigurta të të dhënave, të vendosura në Ashburn, Virxhinia; Highlands Ranch, Kolorado; Londër, Angli; dhe Singapori. Këto objekte janë shumë të siguruara kundër fatkeqësive natyrore, krimit dhe terrorizmit; mund të funksionojnë në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri dhe nga shërbimet e jashtme nëse është e nevojshme; dhe mund të trajtojë deri në 30,000 transaksione të njëkohshme dhe deri në 100 miliardë llogaritje çdo sekondë.

Visa është organizata e dytë më e madhe në botë e pagesave me kartë (kartat e debitit dhe kreditit të kombinuara), pasi u tejkalua nga China UnionPay në 2015, bazuar në vlerën vjetore të pagesave me karta të transaktuara dhe numrin e kartave të lëshuara. Megjithatë, për shkak se madhësia e UnionPay bazohet kryesisht në madhësinë e tregut të saj të brendshëm në Kinë, Visa konsiderohet ende kompania dominuese e kartave bankare në pjesën tjetër të botës, ku zotëron një pjesë të tregut prej 50% të totalit të pagesave me karta.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Visa Inc.", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-10, marrë më 2022-12-22